Masa caldă pentru elevi rămâne un program pilot și anul acesta
Nu se poate extinde, deşi în cele câteva zeci de şcoli în care funcţionează, rezultatele pozitive s-au văzut încă de la început. Nu avem cantine şi nici bani să le amenajăm în unităţile de învăţământ. În lipsa lor, elevii vor mânca tot de pe unde apucă.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Nu se poate extinde, deşi în cele câteva zeci de şcoli în care funcţionează, rezultatele pozitive s-au văzut încă de la început. Nu avem cantine şi nici bani să le amenajăm în unităţile de învăţământ. În lipsa lor, elevii vor mânca tot de pe unde apucă. Si nu orice, ci chipsuri, sandvişuri nesănătoase şi fast-food.
Copiii sunt greu de oprit când vine vorba despre pofte. Dar, dacă sunt norocoşi, pot avea parte de o masă caldă la şcoală. Din păcate, astfel de programe sunt oferite doar în instituţiile private de învăţământ. Sau în cele 50 de şcoli incluse într-un proiect pilot al Ministerului Educaţiei.
Cei mai mulţi dintre elevii noştri mănâncă la şcoală din banii de buzunar primiţi de la părinţi. În ciuda unei legi în vigoare, în magazinele din apropierea şcolilior, uneori chiar şi în cele din incinta lor, încă se vând produse de tip junk food.
Mai atenţi, unii părinţi pun pacheţelul în rucsacul copilului. Însă nu orice sandviş e şi sănătos.
Din partea statului, copiii au primit în ultimii ani lapte şi corn. "Programul pentru şcoli", care include şi mese de fructe şi legume pe lângă produse lactate şi panificiaţie, a primit deja bani de la Guvern, iar "Programul miere în şcoli" va fi demarat din ianuarie 2019. Programul "masă caldă" pentru elevi rămâne însă, de trei ani, doar un proiect pilot pentru 50 de şcoli din ţară.
Până acum, programuI a demonstrat că a ajutat la scăderea abandonului şcolar în unităţile în care a funcţionat: de la 6.1% la 1,3%. A început numărătoarea până la prima zi de şcoală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰