Antena Meniu Search
x

Ministrul Muncii a găsit oferte de lucru pentru cei 36 de angajați din Sri Lanka înlăturați de la o firmă din Botoșani

Ministrul Muncii a găsit 36 de joburi. Îi mai trebuie un milion. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, le-a găsit oferte de muncă pe alese celor 36 de cetăţeni din Sri Lanka, abandonaţi pe Aeroportul Otopeni. 

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 27.05.2020, 00:00

Vezi și
  • Cei 36 de angajați din Sri Lanka au fost dați afară, după ce au solicitat să intre în carantină.
  • Angajații din Sri Lanka au mai multe variante de a se reangaja.

Asta în timp ce peste un milion de angajaţi români au rămas fără loc de muncă sau sunt în şomaj tehnic din cauza pandemiei. 

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Eu n-am făcut nimic altceva decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta.

Şase companii din România au venit cu oferte de angajare pentru cei 36 de cetăţeni din Sri Lanka. Ministrul Muncii a mers azi a treia oară la hotelul unde sunt cazaţi şi a vorbit cu ei două ore. A vorbit despre noile contracte de muncă. 

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Au o paletă largă de oferte. Din indutria de producere de echipamente de cafea până la confecţii, domeniul sanitar au fost oferte din partea unor companii sanitare. 

Ruban Jayathas, reprezentant cetăţeni din Sri Lanka: Am primit oferte de la companii din Bucureşti, din Cluj, din Ploieşti, din judeţul Bihor. Salariile sunt între 2.000 de lei şi ajung până la 2.500 de lei.

O firmă din Cluj s-a oferit chiar să-i angajeze pe toţi cei 36 de singalezi. 

Muncitor din Sri Lanka: Sunt fericit. Sunt căsătorit. Am doi copii. Ştim că este diferit faţă de ce am făcut înainte, însă suntem foarte motivaţi să dăm tot ce e mai bun pentru acest loc de muncă. 

Muncitor din Sri Lanka: Îmi ajut părinţii în Sri Lanka, ne descurcăm greu cu banii, de aceea am decis să venim în România. 

Deocamdată, cei 36 de muncitori vor rămâne la hotelul din Otopeni. După ce semnează noile contracte, angajatorul le va asigura transportul la noul loc de muncă şi cazarea. 

Beneficii pe care au reuşit să le obţină după demersurile şi vizitele personale ale ministrului Muncii. Violeta Alexandru a fost şi în Germania, pentru a vedea în ce condiții lucrează românii plecați la cules de sparanghel. 

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: În mod evident, modelul meu este preluat din Germania. Îmi e mai ușor, acum că am văzut aceste realități, să gestionez lucrurile operativ rapid. Nu vreau să fiu modelul nimănui. Sunt conştienţi că fiecare zi în care nu muncesc e în defavoarea domniilor lor.

Însă situaţia este valabilă şi pentru peste 400.000 de mii de români care şi-au pierdut locul de muncă în această perioadă sau a celor peste 600.000 de angajaţi care au intrat forţat în şomaj tehnic. 

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Bineînțeles că m-am gândit să fac acest lucru și pentru românii care în această perioadă au rămas fără loc de muncă. Aici, Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă joacă rolul de cadru de prezentare a ofertei și a cererii.

Acum, ministrul Muncii aşteaptă să vadă ce loc de muncă vor alege cei 36 de singalezi. Oamenii lucrau la o firmă din Botoşani, când unul dintre colegi a fost confirmat cu noul coronavirus. 

Le-a fost teamă să mai meargă la muncă şi au cerut să stea în carantină. Însă patronul lor le-a refuzat cererea. Cum ei nu s-au mai prezentat la fabrică, au fost concediaţi în bloc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Muncii a găsit oferte de lucru pentru cei 36 de angajați din Sri Lanka înlăturați de la o firmă din Botoșani