Antena Meniu Search
x

A fost montată noua turlă de pe Palatul Episcopal din Oradea, mistuit de flăcări

La aproape un an de la incendiul care a mistuit Palatul Episcopal din Oradea, a fost montată o turlă nouă pe acoperiş. Oamenii s-au adunat în centrul oraşului ca să urmărească întreaga operaţiune. Structura de lemn care are câteva tone a fost urcată cu ajutorul unei macarale.

de Redactia Observator

la 09.07.2019, 22:08

Vezi și

La aproape un an de la incendiul care a mistuit Palatul Episcopal din Oradea, a fost montată o turlă nouă pe acoperiş. Oamenii s-au adunat în centrul oraşului ca să urmărească întreaga operaţiune. Structura de lemn care are câteva tone a fost urcată cu ajutorul unei macarale. Palatul va intra în circuitul turistic, imediat după finalizarea lucrărilor, adică în cel mult doi ani, spun autorităţile. 

Turla din lemn de molid are peste şapte metri înălţime şi cântăreşte în jur de şapte tone. A fost ridicată pe acoperiş cu o macara de mare tonaj. Localnicii au urmărit cu emoţie operaţiunea. 

Autorităţile promit că, la finalul lucrărilor, în septembrie, turla va arăta ca cea dinainte. 

În urmă cu aproape un an, Palatul Episcopal Greco-Catolic a fost devastat de un incendiu puternic provocat, cel mai probabil, de o avarie la instalaţia de iluminat exterior. 

Focul a distrus monumentul pe o suprafaţă de 1300 de metri pătraţi şi multe obiecte cu valoare istorică. 100 de pompieri au luptat cu flăcările şi, din fericire, nu au existat victime. 

Lucrările au costat până acum aproape 8 milioane de lei. O parte din bani, în jur de un milion de lei, au venit din donaţii, iar restul de la Primărie. 

Palatul va fi gata în cel mult doi ani când va intra în circuitul turistic. Va avea săli de expoziţie şi concerte, o capelă, o bilbiotecă cu 6.000 de volume şi încăperi cu obiecte de tezaur.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » A fost montată noua turlă de pe Palatul Episcopal din Oradea, mistuit de flăcări