Antena Meniu Search
x

Greşeala fatală făcută de cei trei alpinişti surprinşi de avalanşă în Călimani. O tânără a murit, iubitul său e dispărut sub tonele de zăpadă

Au vrut să ducă drapelul României în vârful masivului Călimani, dar au fost surprinşi de avalanşă.

Vezi și

Au vrut să ducă drapelul României în vârful masivului Călimani, dar au fost surprinşi de avalanşă. Trei salvamontişti voluntari din Vatra Dornei au fost îngropaţi sub tone de zăpadă. Peste 70 de salvatori au pornit în căutarea lor, după apelul făcut la 112 chiar de către una dintre victime. Lucian e internat în stare gravă la spital. Pe Nathy însă au găsit-o fără suflare, iar la iubitul ei, Liviu, nu au mai ajuns nici acum.

Trei prieteni salvamontişti şi un scop nobil. Lucian, Nathy şi Liviu voiau să cucerească vârful Pietrosu în numele unui copil grav bolvan, dar şi al României. De Ziua Naţională, voiau să arboreze tricolorul deasupra norilor. 

Mai aveau doar câteva sute de metri când au schimbat traseul. Ca să scurteze drumul, au înaintat pe un drum periculos şi închis de câţiva ani. Iar între Valea Haitii şi piscul Pietrosu, au declanşat avalanşa. Tone de zăpadă i-au înghiţit. Ilie Boancheş, primarul din Vatra Dornei: "Una din greşeli a fost că au mers unul lângă altul. Poate dacă păstrau o distanţă de minim 25 de metri între ei nu făceau atâta presiune pe zăpadă ca să plece avalanşa."

Raia Voicu, şeful salvamontiştilor Suceava: "Au fost duşi circa 300 - 400 de metri. A fost un noroc chior pentru cel care a rămas în viaţă." Lucian a reuşit să cheme ajutoare. Cu o singură mână, a săpat un tunel prin zăpadă ca să poată respira. "Se plângea de frig! Nu mai putea de frig. Nu a zis nimic despre dureri, despre alte leziuni. El o zis: Bă, dar e ca betonul. Ca betonul e zăpada pe lângă mine."

Pe acelaşi subiect

Nathy a fost găsită fără suflare după câteva ore. Avea 26 de ani, era alpinistă şi, la fel ca iubitul ei, Liviu, salvamontist voluntar. Împreună au cucerit şi Mont Blanc. Câinele lor, suprins şi el de avalanşă, a ieşit singur la suprafaţă. Tânărul a fost căutat toată noaptea, fără rezultate. 

Salvatorii au decis să sisteze căutările până săptămâna viitoare, când meteorologii anunţă o vreme ceva mai bună. Riscul producerii unei noi avalanşe în zonă este foarte mare şi  oamenii de aici nu vor să pună şi mai multe vieţi în pericol.

Şi în Munţii Parâng, în apropierea vârfului Cârja, trei bucureşteni au fost prinşi în avalanşă. Plecaseră în drumeţie deşi au fost avertizaţi să nu se aventureze pe munte. Unul dintre ei a murit la 38 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Greşeala fatală făcută de cei trei alpinişti surprinşi de avalanşă în Călimani. O tânără a murit, iubitul său e dispărut sub tonele de zăpadă