Antena Meniu Search
x

Video Obicei vechi de zeci de ani, păstrat cu sfinţenie în comuna sibiană Sadu: "E ceva deosebit. Ei au păstrat cu ambiţie tradiţia"

În comuna sibiană Sadu, tradiţiile şi obiceiurile vechi de zeci de ani se păstrează cu sfinţenie şi astăzi. După ce în Ajunul Crăciunului, flăcăii au mers în pădure şi au tăiat cel mai mare fag, ieri, junii au colindat şi au încins hore prin toată localitatea. 

de Redactia Observator

la 27.12.2022, 08:32

Vezi și

Un obicei pe care oamenii din comuna Sadu îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi. După ce taie cel mai falnic fag din pădure, aduc trunchiul în centrul comunei. Acesta devine epicentrul distracţiei şi tradiţiilor de sărbători. În jurul lui se încing hore şi jocuri populare la care participă toţi junii satului.

Localnică: E ceva deosebit şi cu colindatul şi cu Ajunul Crăciunului, cu adusul lemnului.

Gabriel Bogdan, fotograf: Este al doilea an în care vin. Şi îmi place foarte mult. Văd că ei păstrează tradiţia, ba mai mult anul asta au venit cu ceva în plus.

Localnică: Că ei cu ambiţie au păstrat tradiţia. Tradiţia din străbuni, moştenită de la bunici.

Alaiul porneşte din faţa bisericii, după care urmează un traseu al satului. Prima oprire - căminul cultural.

Mihai Luţoiu, jun Ceata Mare: La sfârşitul colindatului, tradiţia la noi este ca fiecare fecior să-şi joace fata. Trebuie să jucăm în mai multe locuri din comună. 

Următoarea destinaţie a junilor a fost la casa edilului din localitate.

Localnică: Merg la primar cu o vadră de vin şi cu doi colaci. Băgaţi într-o bâtă. Şi primarul le dă înapoi un alt vin. Fac un schimb. 

Vali Ivan, primar comuna Sadu: Ne bucură în mod deosebit şi faptul că sunt şi invitaţi care vin şi participă alături de juni, dar şi faptul că frumoasele costume populare fac o ambianţă foarte plăcută. 

Ziua s-a încheiat cu o petrecere pe cinste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Obicei vechi de zeci de ani, păstrat cu sfinţenie în comuna sibiană Sadu: "E ceva deosebit. Ei au păstrat cu ambiţie tradiţia"