Antena Meniu Search
x

Celebrii pentru măştile lor, colindătorii din Vorona sunt conduşi de un bătrân de 71 de ani

Pluguşorul a răsunat în toată ţara, dar parcă nicăieri mai aprig ca în Vorona, o comună din Botoşani în care colindătorii au căpătat faimă.

Vezi și

Pluguşorul a răsunat în toată ţara, dar parcă nicăieri mai aprig ca în Vorona, o comună din Botoşani în care colindătorii au căpătat faimă. Asta pentru că măştile şi machiajul lor sunt făcute de un veritabil artist. Şi în Orheiul Bistriţei, colindătorii au pus accent pe costumaţie.

Ritmul e aprig, personajele, fioroase. Colindătorii din Vorona îşi iau rolul în serios. Îmbrăcaţi şi machiaţi impecabil, stârnesc admiraţia unui sat întreg. O astfel de prestaţie necesită ore bune de pregătire. Aşa că, înainte să iasă pe străzi, urătorii au trecut pe la Moş Ţugui.

Are 71 de ani şi, de ani buni, se ocupă de costumele şi machiajul colindătorilor. Aceştia trebuie să arate înfricoşător, pentru a pune pe fugă spiritele rele. Nu totul ţine de aspect, însă. E necesar şi talentul actoricesc. "Stăteam bine cu dantura şi când rânjeam dinţii, fugeau şi câinii, fugea şi popa, fugea şi dracul de mine!" 

Prin mâinile lui Moş Ţugui trec toţi colindătorii, de la cel mai mic la cel mai mare. Cu machiajul gata, bărbaţii îşi pun măştile şi ies la colindat. 

Pe acelaşi subiect

La fel de fioroşi trebuie să fie şi flăcăii din Orheiul Bistriţei. Aici, colindătorii se împart în două. Unii trec pe la gazde cu plugul, pentru a le aduce belşug, alţii vin în chip de demoni, pentru a speria tot ce e rău.

Sub paza tinerilor cu măşti, cei în costum popular pot colinda în siguranţă. Gazdele îi primesc cu bucurie şi bunătăţi pe tavă.

Cu traista plină, colindătorii îşi continuă misiunea. Iar sperieturile şi colindatul sporesc pe măsură ce se lasă noaptea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Celebrii pentru măştile lor, colindătorii din Vorona sunt conduşi de un bătrân de 71 de ani