Antena Meniu Search
x

Angajaţii fericiţi şi motivaţi sunt mai productivi. Patru metode de a recompensa salariaţii

Potrivit unui sondaj recent realizat de BestJobs (o platformă de recrutare online), două treimi dintre angajaţii români sunt foarte stresaţi la locul de muncă, iar 15,4% afirmă chiar că stresul este foarte mare. Mediul de lucru dezorganizat şi haotic, supraîncărcarea cu sarcini şi primirea de responsabilităţi care ies din aria lor de competenţe reprezintă principalii trei factori de stres menţionaţi de jumătate dintre angajaţi.

de Redactia Observator

la 24.10.2019, 17:21

Potrivit unui sondaj recent realizat de BestJobs (o platformă de recrutare online), două treimi dintre angajaţii români sunt foarte stresaţi la locul de muncă, iar 15,4% afirmă chiar că stresul este foarte mare. Mediul de lucru dezorganizat şi haotic, supraîncărcarea cu sarcini şi primirea de responsabilităţi care ies din aria lor de competenţe reprezintă principalii trei factori de stres menţionaţi de jumătate dintre angajaţi. Potrivit aceluiaşi sondaj, nivelul de stres este dublu faţă de acum trei ani, iar cei mai mulţi dintre angajaţi au ajuns la epuizare. Printre efectele stresului la job se numără insomniile şi alte probleme de sănătate.

54% dintre angajaţi au indicat că firma nu face nimic pentru a reduce stresul la locul de muncă, respondenţii oferind şi soluţii, printre altele, o mai bună comunicare şi o echipă mai mare. 32% dintre salariaţi consideră că angajatorul trebuie să le ofere un mediu de lucru mai relaxat, 30%, să li se mărească salariul, iar 13%, să se introducă posibilitatea de a lucra şi de acasă ori să se ofere mai multe zile libere decât cele legale.

Ideea principală de care trebuie să ţină cont angajatorii este aceea că sintagma angajaţi fericiţi se traduce prin angajaţi eficienţi şi productivi. Astfel, de exemplu, dacă unul dintre salariaţi a lucrat din greu la un proiect, este important ca șeful să recunoască public acest lucru şi să recompenseze persoana respectivă pentru eforturile depuse. Recompensa poate fi orice, de la un voucher cadou la o zi liberă suplimentară. Aceste recompense vor conta mai mult pentru angajat decât un trofeu, deşi nici acela nu este o idee proastă.

Studiile au arătat că, în afara unor creşteri salariale, există multe alte modalităţi – mai ieftine pentru companie – de a-i face pe oameni fericiţi, respectiv îmbunătăţirea timpului petrecut de aceştia la serviciu prin construirea unei culturi a muncii şi prin a le arăta aprecierea pentru activitatea pe care o depun.

Recompense creative

Costă relativ puţin să îţi arăţi aprecierea şi să îi mulţumeşti unui angajat pentru munca depusă. Unele companii au ales, de exemplu, metoda recompenselor prin tragere la sorţi: angajatul îşi alege dintr-un bol un cartonaş pe care este indicată recompensa. Pe aceste cartonaşe pot fi scrise idei numeroase, de la vouchere pentru masaj la bilete la cinema sau evenimente sportive ori o cină pentru două persoane, de la abonamente la o sală de fitness la o zi liberă. Există firme care acordă vouchere sau carduri speciale pentru activităţi în timpul liber, ce se pot oferi salariaţilor drept recompense. Pentru aceste tichete sau carduri, nici angajatorii şi nici salariaţii nu plătesc taxe, deductibilitatea fiind de 100%, conform codului fiscal.

Îmbunătăţirea mediului de lucru

Mediu de lucru pentru angajați

Dacă este posibil, foloseşte mobilier de birou de cea mai bună calitate, de la mese cu un design mai eficient la scaune care ajută la îmbunătăţirea posturii corpului. Vei contribui la reducerea riscului ca angajaţii să sufere de dureri de spate din cauza mişcărilor repetitive. De asemenea, spaţiile de lucru cu un design eficient încurajează productivitatea şi o mai bună cultură a muncii, contribuind la o mai bună colaborare între colegi. O mobilă de calitate le arată angajaţilor şi că sunt apreciaţi.

Oferă-le desert

Un bol mare cu fructe proaspete sau cafea şi ceai de bună calitate. Sunt lucruri care le arată că îţi pasă, nu costă mult şi promovează şi obiceiuri sănătoase. În plus, foarte multe idei bune şi soluţii la diverse probleme pot fi generate la o discuţie între colegi atunci când stau lângă aparatul de cafea.

O zonă de relaxare cu ping-pong

Ping pong

Sau jocuri de societate (board games). De exemplu, marile companii de tehnologie americane au amenajat zone de relaxare pentru angajaţi, pentru a-i motiva mai mult, potrivit workspacesolutions.com. Psihologii spun că, atunci când încerci să te relaxezi, să uiţi de o problemă, îţi goleşti subconştientul pentru a-l ocupa din nou cu ideile privind acea chestiune. Acesta este motivul pentru care poţi afla soluţii la anumite probleme când faci duş dimineaţa sau când alergi prin parc.

Promovarea unor politici şi comportamente care susţin sănătatea şi implicarea poate avea drept rezultat o echipă de angajaţi mai fericiţi, respectiv mai productivi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Angajaţii fericiţi şi motivaţi sunt mai productivi. Patru metode de a recompensa salariaţii