Antena Meniu Search
x

PMB a evaluat managerii instituţiilor de cultură. Marinela Ţepuş, directoarea de la Nottara, îşi pierde postul, Felicia Filip, trimisă la concurs

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că a încheiat evaluările managerilor instituţiilor de cultură din Capitală, iar dintre cei 12 manageri care au trecut prin evaluarea anuală unul a obţinut notă mai mică de 7, caz în care contractul încetează, şi unul a primit notă mai mică de 8, fapt care nu îi mai dă dreptul să participe la evaluarea finală. Totodată, doi manageri care au trecut prin evaluarea finală vor trebui să depună un nou proiect în condiţii de concurs.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 13.04.2022, 17:10

Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii, şi Marinela Ţepuş, directoarea teatrului Nottara, au fost evaluate de PMB
Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii, şi Marinela Ţepuş, directoarea teatrului Nottara, au fost evaluate de PMB - Hepta

Primăria Municipiului Bucureşti a informat, miercuri, că a încheiat evaluările managerilor instituţiilor de cultură din Capitală. Evaluările au avut loc în perioada 6-12 aprilie şi au fost realizate de către o comisie special constituită, potrivit legii. Două treimi din această comisie a fost reprezentată din specialişti în domeniu, restul membrilor fiind desemnaţi de către PMB.

Directoarea de la Nottara, singura care n-a trecut de evaluarea anuală

Potrivit municipalităţii, 12 instituţii au făcut obiectul evaluărilor anuale - Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", Teatrul de Comedie, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Teatrul Tineretului "Metropolis", Teatrul "Ion Creangă", Teatrul Masca, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul "C. I. Nottara", Şcoala de Artă Bucureşti, Casa de Cultură "Fr. Schiller", Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

Dintre cei 12 manageri care au trecut prin evaluarea anuală, unul a obţinut o notă mai mică de 7, ceea ce înseamnă că va înceta imediat contractul de management, urmând să se organizeze concurs. Potrivit informaţiilor obţinute de reporterul Observator Andreea Milea, directoarea Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, este cea care ar fi luat nota 6,94. Conform surselor, aceasta a depus contestaţie, decizia privind încetarea contractului de management fiind astfel amânată până la soluţionarea contestaţiei. Potrivit aceloraşi surse, George Ivaşcu, managerul Metropolis, a luat nota 7,94 şi nu mai are dreptul să participe la evaluarea finală.

Pe acelaşi subiect

Felicia Filip, directoarea de la Opera Comică pentru Copii, trimisă la concurs

Alte patru instituţii au trecut prin evaluarea finală: Opera Comică pentru Copii, Teatrul Excelsior, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

În cazul evaluărilor finale, dacă managerii obţin peste nota 9 vor avea dreptul exclusiv de a depune un nou proiect de management, pe când cei care obţin sub nota 9 vor putea depune un proiect de management în condiţii de concurs, alături de alţi aplicanţi pentru poziţia de manager al instituţiei de cultură.

Cei doi manageri care au obţinut note sub 9 sunt Felicia Filip, de la Opera Comică pentru Copii, şi Adrian Găzdaru, de la Teatrul Excelsior.

Felicia Filip, manager Opera Comică pentru Copii, i-a solicitat primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, refacerea comisiei de evaluare „care nu a avut în componenţă niciun membru din specialitatea instituţiei pe care o conduc: teatru muzical, conform R.O.F., şi să dispuneţi reevaluarea activităţii manageriale conform dispoziţiilor şi exigenţelor legii. Pentru că dreptatea şi adevărul nu sunt negociabile”.

Potrivit unei scrisori adresate primarului general, Felicia Filip a precizat că nota obţinută, 8,59, „înseamnă că nu mai suntem competenţi şi că postul va fi scos la concurs”, după ce timp de 8 ani a făcut performanţă, OCC fiind „instituţia publică de spectacole din Bucureşti cu cele mai multe evenimente în ultimii 4 ani, cei mai mulţi spectatori plătitori de bilete şi cele mai mari venituri proprii”.

„Am aflat cu stupoare, la finalul zilei de ieri, că activitatea coordonată de mine este departe de a fi performantă. Nota obţinută nu reflectă, mai ales prin motivarea ei de către Comisia de evaluare, realitatea din Raportul depus. Îndoielnic este faptul că, în timpul interviului, nu s-au ridicat aspectele imputate ulterior de comisie. În această etapă, în mod pragmatic, se clarifică elemente pe care comisia nu le identifică în raportul scris. Nota 8,59 înseamnă că nu mai suntem competenţi nici noi, nici întregul colectiv OCC şi că postul de manager urmează a fi scos la concurs. Acest lucru se petrece în contextul în care, chiar în aceste zile, instituţia pe care o conduc este nevoită ca, la cererea publicului, să suplimenteze spectacole programate (musicalul „School of Rock" se joacă, după alte 11 reprezentaţii, cu casa închisă de joi până duminică). Este ştiut deja că la Opera Comică pentru Copii cererea de bilete, la toate spectacolele, este foarte mare”, a transmis Felicia Filip.

Cine a făcut parte din comisia de evaluare

Primăria Capitalei precizează că specialiştii în domeniu care au făcut parte din comisia de evaluare sunt: Alexandru Boureanu - manager al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, Dan Cristi Cogălniceanu - manager al Teatrului "Sica Alexandrescu" din Braşov, prof. univ. dr. Bogdana Darie-Creţu - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", Adrian Neacşu - doctor în artele spectacolului la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Şerban Puiu - conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Anca Sigartău - doctor în artele spectacolului, Virgil Niţulescu - director al Muzeului Ţăranului Român, Marius Chivu - scriitor, traducător şi cronicar literar, Marilena Stoica - director în cadrul Bibliotecii Central Universitare, Costel Caşcaval - actor de teatru şi film, Raluca Iacob - expert politici publice culturale şi preşedinte al Asociaţiei MetruCub.

Municipalitatea a fost reprezentată de Diana Punga - administrator public, Liliana Toderiuc Fedorca - directoarea Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism şi Andrei Rizea - Direcţia Economică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » PMB a evaluat managerii instituţiilor de cultură. Marinela Ţepuş, directoarea de la Nottara, îşi pierde postul, Felicia Filip, trimisă la concurs