Antena Meniu Search
x

Video Anchetă la TNB. Spectatorii au primit o revistă care promovează idei naţionaliste şi antisemite

Este anchetă la Teatrul Naţional după ce spectatorii au primit o revistă care promovează idei naţionaliste, antisemite şi mesaje anti-Uniunea Europeană la o conferinţă ţinută de Dan Puric. Cei implicaţi în scandal vorbesc despre un act de sabotaj deşi recunosc că apreciază publicaţia.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 08:26

Vezi și

De ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Naţional Bucureşti şi-a invitat publicul la spectacolul- conferinţă "M-am intors", susţinut de Dan Puric. La intrarea in sală, cei aproape 500 de spectatori au primit revista naţionalistă, Certitudinea. Acum, nimeni nu ştie şi nu îşi asumă iniţiativa.

Lucian Romascanu, ministrul Culturii: Din păcate, s-a întâmplat un lucru extrem de grav şi ţine de ceea ce nu ar trebui să se întâmple în Teatrul Naţional fără ştiinţa conducerii şi anume distribuţia de materiale, indiferent că piesa e organizată de teatru sau este doar gazduită.

Dan Puric, actor: În spectacol nu a ştiut nici directorul teatrului, nici impresarul meu că s-au băgat ziare cu Certitudinea. Certitudinea este un ziar excepţional de altfel. Nu le-am pus eu. E posibil ca alea să fi fost cumpărate de băieţii care na, USR-iştii ăştia care îmi tot promit că o să nasc la anul. 

Directorul interimar al insituţiei, Mircea Rusu, dă vina pe firma care a organizat evenimentul.

Pe acelaşi subiect

"Chiar dacă publicaţia respectivă se vind eprin chioşcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru. Mă delimnitez hotărât de acţiunea submersivă. În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un "prohod" al lui."

Ministerul Culturii a demarat o anchetă. 

Lucian Romascanu, ministrul Culturii: Domnul Mircea Rusu, din ce mi-a spus mie, nu a participat şi nici nu a văzut momentul când se distribuia acest ziar.

Mihai Calin, actor: Domnul Rusu a fost de faţă când publicul intră, a fost în sală înainte să înceapă conferinţa, când publicul citea acel ziar. Ştia foarte bine că se întâmplă. 

"Certitudinea" este o publicaţie cu subiecte naţionaliste şi antisemite, care laudă politicieni precum Diana Şoşoacă şi George Simion. Ziarul susţine că are o echipă de "profesionişti atemporali": Mihai Eminescu, Alecsandri, Coşbuc şi Caragiale dar şi Florin Zamfirescu, Dorel Vişan, Dan Puric, judecători, istorici sau membri ai Academiei Române.

Florian Colceag: O încălcare. Încălcare a libertăţii de gândire, a libertăţii presei, de corectare a derapajelor pe care le face sistemul. Nu e nimic legionar în chestia asta decât dacă vrem să luam partea de patriotism pe care unii o confundă cu legionarismul.

Controversele se ţin lanţ la Teatrul Naţional

Scandalul vine la nici 2 săptămâni după ce actorul Mihai Călin a reclamat faptul că directorul interimar nu a fost de acord cu o campanie de susţinere a ucrainenilor, ba chiar le-ar fi interzis actorilor să lanseze mesaje pro Ucraina de pe scena teatrului.

Mihai Calin, actor: Aceste scuze că noi nu facem politică sunt praf în ochi. Sunt o prostie. Cred că politica naţionalistă face dl. Rusu, îşi impune propria gandire personală acolo la Naţional şi este cel puţin nepotrivit.

Lucian Romascanu, ministrul Culturii: Din punctul meu de vedere, Teatrul Naţional este o instituţie echilibrată.

Deputaţi USR îl ameninţă pe ministrul Culturii cu moţiunea de cenzură dacă nu va schimba conducerea Teatrului Naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Anchetă la TNB. Spectatorii au primit o revistă care promovează idei naţionaliste şi antisemite