Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea tulburătoare a lui Constantin, bebeluşul român de 4 luni separat de tată la graniţa americană

Povestea tulburătoare a lui Constantin, bebeluşul român de 4 luni separat de tată la graniţa americană, a fost publicată în Statele Unite, iar detaliile sunt îngrozitoare. Tatăl bebeluşului român a stat la închisoare, unde a fost bătut de colegii de celulă, ca să nu mai plângă.

de Cosmin Stăniloiu

la 18.06.2019 , 15:30

Povestea tulburătoare a lui Constantin, bebeluşul român de 4 luni separat de tată la graniţa americană, a fost publicată în Statele Unite, iar detaliile sunt îngrozitoare. Tatăl bebeluşului român a stat la închisoare, unde a fost bătut de colegii de celulă, ca să nu mai plângă.

Infobae.com, preluând un reportaj 2019 New York Times News Service, scrie povestea celui mai mic copil despărţit de părinţii lui, la graniţa Statelor Unite, după un controversat decret al lui Donald Trump. Povestea e spusă la început de Alma Acevedo, o asistentă socială de la Bethany Christian Servicess, din Michigan. E primea sms-uri de la autorităţi şi avea după fiecare mesaj 15 minute să găsească un adăpost pentru un copil străin luat de lângă părinţii lui, la graniţă.

Într-o zi rece de iarnă, în februarie 2018, Alma a primit un mesaj care i-a tăaiat răuflarea: "4 luni, copil". De mai bine de jumătate de an tânăra de 24 de ani descoperise în centrele pentru orfani copii de toate vârstele, majoritatea din America centrală, toţi spunându-i că au venit cu părinţii spre America, dar la graniţă era despărţiţi de aceştia.

Articolul continuă după reclamă

Dar niciunul dintre copiii pe care îi văzuse până atunci nu era bebeluş. La scurt timp după miezul nopţii, doi agenţi contractaţi special pentru asta i-au adus un micuţ cu gene lungi şi curbate, care nu avea semne de subnutriţie, era curat şi îmbrăcat bine, semn că fusese bine îngrijit. Dar de ce ajunsese la ea, atunci?

Pe acelaşi subiect

Alma a descoperit într-o bază de date certificatul de naştere românesc al bebeluşului: se numea Constantin Mutu, iar părinţii lui Vasile şi Florentina. Iar în baza de date a Agenției Federale a Imigrării și a Vămilor, a găsit informaţia că tatăl copilului se afla în custodia federală din Pearsall, Texas.

Pe scurt, Constantin a fost cel mai mic copil, printre mii de copii care au fost smulși de lângă părinții lor, din cauza unei politici menite să descurajeze familiile care doresc să emigreze în Statele Unite. Această strategie a început cu aproape un an înainte ca guvernul să o recunoască public în mai 2018, iar numărul total al persoanelor afectate este încă necunoscut. Guvernul nu le-a spus încă soţilor Mutu de ce fiul lor a fost luat, iar oficialii Departamentului pentru Securitate Internă au refuzat să vorbească despre acest caz.

Constantin Mutu încă nu merge şi nu vorbeşte

În cazul lui Constantin, au trecut câteva luni înainte ca părinții săi să-l vadă din nou. Vasile, tatăl lui, a fost evaluat psihiatric într-un centru de detenție din Texas, pentru că nu se putea opri din plâns; Florentina, mama ei, a fost spitalizată pentru hipertensiune arterială din cauza stresului. Constantin a fost dat unei familii americane din Michigan, unde a stat mai multe luni. Apoi l-au trimis acasă.

Acum, cu mai mult de un an și jumătate în vârstă, copilul încă nu vorbește și nu poate merge singur.

Constantin a ajuns în Statele Unite prin Mexic, în braţale tatălui său

Vasile şi Florentina şi-au luat bebeluşul, încă un fiu, Nicolas, de 4 ani, şi au decis să plece din România în Mexic, lăsând acasă alţi copii mai mari. Au ajuns la Mexico City şi au plătit un bărbat să îi treacă graniţa. Familia şi-a vândut casa din România, pentru a face rost de bani.

Un contrabandist i-a urcat într-un autobuz, dar pe drum lui Constantin i s-a făcut rău, a început să aibă febră. În apropiere de graniţă, autobuzul a oprit. Bebeluşul a început să plângă în braţele tatălui. Acesta s-a ridicat cu el în braţe şi atunci, noaptea, a văzut că Florentina şi fiul de 4 ani, Nicolas, nu mai erau în autobuz.

S-au sunat reciproc, iar Constantin a luat un taxi care să-l ducă la podul pietonal spre Statele Unite. Era deja noapte când a găsit un agent de imigrare în afara frontierei Statelor Unite. I-a spus că dorește să solicite azil politic și a fost dus la un interviu, cu ajutorul unui interpret la telefon. Mutu a explicat că și-a pierdut soția și fiul și că au fugit de persecuția din România. Mai mulți agenți au intrat în cameră. L-au luat pe Constantin, l-au pus pe un scaun și i-au legat mâinile și picioarele lui tatălui său.

Vasile Mutu a vrut să se sinucidă în închisoarea din Statele Unite

Între timp, Florentina Mutu a descoperit că autobuzul plecase fără ea şi nu se putea opri din plâns. Agenții de frontieră au găsit-o şi i-au explicat că ea ar fi de asemenea arestată, dacă va trece granița. Imediat, rudele sale au colectat bani pentru a se întoarce acasă.

Americanii l-au minţit pe Vasile că îi dau copilul, dacă pleacă acasă

Constantin a fost plasat într-o familie gazdă în Michigan, în timp ce Alma Acevedo a lucrat pentru a intra în contact cu părinții săi. A obținut un număr de telefon de la mama sa din România și a făcut un apel video. O femeie îngrozită răspunse, șezând în întuneric, părea că tocmai se trezise. Acevedo nu a putut înțelege ce spunea femeia, așa că a deschis Google Translate a scris un mesaj în limba engleză, pe care apoi l-a reprodus în limba română.

Florentina Mutu a început să plângă. Ea și-a repetat numele complet, care a apărut din nou în certificatul de naștere al lui Constantin. Acevedo a început să facă apeluri video săptămânale între Constantin și mama sa, cu copilul așezat pe o canapea.

Vasile Mutu, încă reținut, s-a scufundat într-o depresiune profundă. El nu dormea și a refuzat să mănânce majoritatea mâncării oferite. Din când în când, el primea documente în limba engleză sau spaniolă, pe care nu le putea citi. A plâns atât de mult, încât colegii săi au început să-l bată, astfel încât să tacă. S-a gândit la sinucidere. "Nimeni nu mi-a spus nimic, mi-au spus să aștept și să aștept.", își amintește el.

După două luni de detenție, un agent migrant a făcut o propunere. Dacă renunță la cererea sa de azil, ar fi deportat în România, împreună cu Constantin. El a acceptat și, pe 3 iunie 2018, a fost eliberat din celulă și dus la o camionetă.

Se uită în jur, îl caută pe Constantin și-i întrebă pe agenți unde era fiul său, dar nu-i dă nimeni vreun răspuns clar. La aeroport, a refuzat să se urce fără copil. Agenții de imigrare i-au spus că îl vor aduce pe Constantin odată ce se afla în scaunul său de avion. Dar avionul a decolat și copilul nu a sosit niciodată.

Revederea, după şase luni

Între timp, lunile treceau şi Constantin creştea în casa familie sale surogat. Florentina îl vedea în apeluri video, disperată întreba dacă i-au crescut dinţii, dacă merge de-a buşilea, dacă gângureşte. Constantin era încă purta scutece când a fost dus la tribunal federal de imigrare din Detroit, la patru luni de la sosirea sa în Michigan, pe 14 iunie 2018. În timpul procedurii de cinci minute, reprezentantul său legal gratuit a solicitat returnarea copilului în România cât mai curând posibil, pe cheltuiala guvernului.Florentina încă nu ştie dacă fiul ei nu a rămas cu sechele după experienţa din Statele Unite

Un avocat din cadrul Departamentului de Securitate Internă s-a opus cererii, afirmând că, în calitate de "străin care venise în țară", Constantin nu era un candidat pentru o astfel de asistență. Judecătorul a respins imediat argumentul său, punând sub semnul întrebării ideea că "pârâtul ar trebui să fie responsabil pentru întoarcerea pe cont propriu în România la vârsta de 8 luni". Judecătorul a aprobat cererea înaintată în numele lui Constantin și i-a dat guvernului trei luni să o atace sau să-l trimită acasă.

Abia în iulie Constantin a primit rezervarea pentru biletul care îl aducea alături de părinţii lui. Îşi petrecuse mai mult de jumătate din viaţă în custodia guvernului american.

Florentina și Vasile Mutu l-au aşteptat pe micuţ la Bucureşti, pe aeroport. A fost adus de "mama surogat" din america. Aceasta a adus cu ea jucăriile, suzetele, hainele şi pătura preferată a bebeluşului, verde cu dungi albastre. Doar că acum Constantin era agitat, speriat şi nu se putea adpata în braţele părinţilor lui.

La optsprezece luni, el încă nu poate merge fără să se țină de mâna cuiva. Plânge, strigă, gângureşte, dar nu spune niciun cuvânt. Tatăl micuţului vrea să dea în judecată guvernul Statelor Unite.

Iar Alma Acevedo a fost atât de marcată de drama micuţului Constantin, încât a demisionat din postul de asistent social. Nu a mai suportat să vadă alţi copii în situaţia bebeluşului român.

Cosmin Stăniloiu Like
Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Povestea tulburătoare a lui Constantin, bebeluşul român de 4 luni separat de tată la graniţa americană