Antena Meniu Search
x

Premieră în România - primul autobuz care se dezinfectează singur. Sistemul este dorit de mai multe țări europene

În lupta cu noul coronavirus, testăm inclusiv autobuze care se dezinfectează singure şi ideea ne face celebri în lume. Este un proiect gândit de Institutul de Cercetări în Transporturi şi pus în practică cu ajutorul Societăţii de Transport Bucureşti (STB). Probele făcute până acum arată că metodele folosite distrug coronavirusul în proporţie de aproape 100%, dar şi alte bacterii. Sistemul de inspiraţie românească este dorit deja de alte ţări din Europa. 

de Redactia Observator

la 19.06.2020, 13:57

Vezi și
  • Autobuz se dezinfectează singur în doar 10 minute
  • Sistemul, dorit și în alte țări din Europa

În autobuz a fost deja montat sistemul de dezinfecţie. Mai exact, 10 lămpi UV ce vor fi testate începând de săptămâna viitoare pentru 14 zile. Dacă la final rezultatele sunt bune, astfel de sisteme ar putea fi montate pe toate autobuzele din România.

Este unica metodă completă de dezinfectare a autobuzelor din lume. Sistemul reduce cu 96% riscul de contaminare cu coronavirus. Ideea a pornit de la Institutul de Cercetări în Transporturi.

Flavius Cladoveanu, directorul Incertrans - 90% din pericolul transmiterii acestui virus se află în mijlocul de transport. Rezultatele sunt extrem de încurajatoare. 

Reporter - Ce înseamnă încurajatoare?

Flavius Cladoveanu, directorul Incertrans - Aproape 100%.

Dezinfecția, făcută în doar 10 minute

Autobuzul va ieşi în trafic timp de două săptămâni şi va acoperi o rută a STB din nordul Capitalei. Dezinfecţia se va face de două ori pe zi: înainte de plecarea din depou şi la întoarcere. Procedura durează doar 10 minute.

Badea Eugen, tehnician compania municipală Energetica - O lampă poate dezinfecta în jur de 24 de mp. Avem 10 lămpi aici pentru a reduce timpul de dezinfecţie foarte mult.

Autobuzul este dotat şi cu un sistem cu apă oxigenată. Ori de câte ori autobuzul opreşte în staţie pentru a lua călători şi imediat după ce uşile sunt închise, porneşte sistemul de dezinfectare cu apă oxigenată. Astfel, hainele călătorului dar si toate suprafeţele ce sunt atinse în autobuz vor fi dezinfectate.

În permanenţă, un alt dispozitiv va purifica aerul din autobuz.

La finalul testului, DSP Bucureşti va preleva probe de pe scaune, bări metalice şi alte suprafeţe din autobuz pentru analizele de laborator. Ele vor arăta cât de eficient este sistemul.

Eficienţa sistemului va fi testată de DSP

Comunicat DSP Bucureşti - Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti va preleva teste de sanitaţie și aeromicrofloră din autobuzul STB pe care este montat acest sistem, înainte și după punerea în funcțiune a acestuia.

În cel mult trei săptămâni vom ştii clar dacă metoda de dezinfectare ar putea fi pusă în practică pentru toate mijloacele de transport. Cât despre preţ.

Flavius Cladoveanu, directorul Incertrans - Va fi un preţ extrem de decent pentru România, în special pentru România şi cu siguranţă va pleca şi în străinătate.

Societăţile de transport din Marea Britanie, Italia sau Suedia au trimis deja cereri pentru a cumpăra sistemul creat de români, odată ce testele se vor încheia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Premieră în România - primul autobuz care se dezinfectează singur. Sistemul este dorit de mai multe țări europene