Antena Meniu Search
x

Video Primăria Capitalei vrea să îi plătească în terenuri datoria de 125 milioane euro lui Costică Constanda. Care sunt zonele oferite

Nicuşor Dan vrea să plătească datoria către Costică Constanda din patrimoniul Capitalei. Primăria are conturile blocate, deşi deţine sute de proprietăţi, iar multe dintre ele zac nefolosite. Mai este o problemă. Este nevoie de acordul Consiliului General, care a mai refuzat un proiect similar în mandatul fostului primar general.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 23.05.2022, 21:36

Vezi și

Primăria Capitalei nu mai poate face nicio investiţie, pentru că are conturile blocate. Din nou. La datoria iniţială de 75 de milioane de euro către familia Constanda s-au adăugat încă aproape 50 de milioane, dobânzi şi penalităţi. 

Soluţii pentru plata unei datorii de 125 milioane euro

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "Ideal ar fi ca noi să avem banii ăștia în cont și să-i dăm și să scăpăm unii de alții. Nu-i avem, acești 125 de milioane de euro. Nu există decât două variante. Una de eșalonare a întregii sume. Și una de eșalonare după ce parte din datorie este stinsă de dări în plată."

Nicuşor Dan s-a întâlnit de trei ori săptămâna trecută cu familia Constanda. După ce omul de afaceri i-a propus să stingă datoria dacă îi va ceda mai multe terenuri ale municipalităţii, primarul Capitalei i-a prezentat mai multe variante. Prima opţiune ar fi un teren viran, în apropiere de Pasajul Mihai Bravu.

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: Surse Observator spun că Nicuşor Dan i-a propus lui Costică Constanda terenul fostului Abator Comunal de pe Splaiul Unirii, evaluat la 100 de milioane de euro. Din complexul construit acum 150 de ani a mai rămas doar fosta clădire administrativă, transformată acum în restaurant". 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "Facem evaluarea cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca, după ce evaluarea este făcută, adică mâine sau poimâine, să avem o discuţie."

Surse apropiate familiei Constanda spun că omul de afaceri ar prefera proprietăţi situate în zona de nord a Capitalei. 

Andreea Milea, reporter Observator: Acest teren de pe Calea Dorobanţilor aparţine Primăriei Capitalei din decembrie 2019. Are o valoare estimată la peste 8 milioane de euro, dar zace în paragină. Ar fi nevoie de 15 astfel de terenuri pentru a acoperi datoria către Costică Constanda".

Radu Ungureanu, agent imobiliar: Poate doar să sece o parte a lacului Floreasca, nu ştiu. Eu nu ştiu să existe o asemenea suprafaţă de teren în zona apropiată parcului Bordei.

Pentru a ceda terenurile, Nicuşor Dan are nevoie de votul a două treimi din consilierii generali.

Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei: Am identificat în suprafeţe mai mari de 10.000 de metri pătraţi, aproximativ 15 terenuri pe care le avem. Ar putea fi date toate familiei Constanda? Nu. Nu se pune problema. Nu cred că întreaga datorie va fi acoperită din terenurile care sunt în discuţie în momentul de faţă. 

În tot oraşul, municipalitatea are în proprietate sute de terenuri, majoritatea abandonate, dar nimeni nu are un inventar. Ar trebui să se ocupe Administrația Fondului Imobiliar, instituţie din subordinea PMB, însă nu o face, invocând lipsa de fonduri. A reuşit, în schimb, să facă o listă a spaţiilor comerciale din portofoliul primăriei. Sunt nu mai puţin de 642 de spații libere, cu o suprafaţă totală de peste 65 de mii de metri pătraţi. Municipalitatea promite că le va renova şi apoi le va închiria, prin licitaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Primăria Capitalei vrea să îi plătească în terenuri datoria de 125 milioane euro lui Costică Constanda. Care sunt zonele oferite