Video Proprietarii de restaurante şi localuri din Bucureşti se pregătesc bucuroşi de redeschidere. Restricţiile se ridică de luni
De luni, se ridică o parte din restricţiile în Bucureşti: se redeschid restaurantele, cinematografele şi sălile de jocuri de noroc. Cu program redus şi la capacitate de 30%. Asta deşi ministrul Sănătăţii s-a opus şi a spus că numărul mai mic de infectări nu e, de fapt, real. În plus, a venit şi noua tulpină a virusului, extrem de contagioasă, peste noi.
E bucurie din nou în polul distracţiei din Capitală. După trei luni, în care au trăit doar din livrări şi clienţi ocazionali, la terase, restaurantele din Centrul Vechi se pregătesc de Marea Redeschidere. La o treime din capacitate şi doar până la ora 21.00. Chiar şi aşa, vestea aduce speranţă pentru Dan, proprietar de retaurant, care a fost nevoit să-şi trimită trei sferturi dintre angajaţi acasă.
Dan Mehedinţu, proprietar restaurant: “Noi am pierdut tot ce înseamnă eveniment, tot ce înseamnă încasări pe perioada iernii, când nu poţi să fii deschis pe interior”.
Dezastru pentru Horeca
În 2019, cifra de afaceri a Horeca a atins 5 miliarde euro, cu 400 de mii de angajaţi. Anul trecut a scăzut dramatic cu 70-80 la sută iar numărul de angajaţi înjumătăţit.
Şi cinematografele, teatrele şi sălile de spectacol se pot redeschide de luni, tot la 30 la sută din capacitate.
Veşti bune sunt şi pentru sălile de jocuri de noroc. De luni, pot funcţiona tot la o treime din capacitate până la ora 21.00
Andreea Dumitru - reprezentant sală jocuri de noroc: “Aparatele au fost mutate cât să se respecte distanţa socială ne aşteptăm să îşi reia activitatea peste 5.000 de angajaţi”.
Relaxare cu condiţii
Relaxarea în Capitală vine cu o condiţie: ca incidenţa cazurilor să rămână sub trei la mie. Culmea însă, cifrele sunt contestate chiar de Ministrul Sănătăţii.
„Astăzi, în București, au fost făcute 1366 de teste antigen. E ridicol de puțin. Nu cred că este sub trei la mie, în acest moment, în realitate”.
Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „Acele cifre sunt furnizate de INSP şi DSP care sunt structuri din interiorul Ministerul Sănătăţii”.
Raed Arafat, secretar de stat: „Nu e vb de Bucureşti doar, în toată ţara există un nr de cazuri suplimentar pe care noi nu îl ştim. nimeni nu a zis că nr de cazuri e ăla raportat. că e imposibil”.
În Bucureşti, se fac în medie în jur de 5 mii de teste pe zi. La o populaţie de peste 2 milioane de oameni. Au fost însă şi zile cu doar o mie de teste. Mult prea puţin pentru a ne da seama de amploarea infectărilor.
Capitala a intrat de miercuri în scenariul galben. O performanţă obţinută ... peste noapte şi din pix. Luni, în Bucureşti, erau raportate 1162 de cazuri noi din doar 1362 de teste. Marţi, infectrile au scăzut vertiginos la 153 din aproape 5000 de teste. Iar miercuri au fost anunţate 257 de cazuri noi la 6400 de cazuri şi o rată de incidenţă de 2,96 la la mia de locuitori. Joi a scăzut, din nou, la 2,69.
Iar azi rata este de 2,52 la mia de locuitori.
Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului: „Avem o hotărâre de guvern şi aici lucrurile sunt extrem de clare. dacă indicele coboară sub trei, noi tre să aplicăm nişte măsuri clare”.
Ministrul Sănătăţii nu e de acord. Şi s-a opus relaxărilor. Vlad Voiculescu a trimis o scrisoare Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă prin care recomandă păstrarea restricţiilor actuale. Şi invocă existenţa noii tulpini de coronavirus, identificată chiar azi în Capitală.
Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „Suntem aici să luam în considerare aceleaşi cifre, acelaşi indicator şi acte normative pe care le-am avut în vedere atunci când am impus restricţiile. pentru că aşa este firesc şi moral şi legal.
Contrele la vârf ar putea avea consecinţe serioase. O spun chiar specialiştii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰