Raed Arafat, despre măsurile de relaxare: Aşa cum restricţiile sunt zonale şi măsurile de relaxare pot fi zonale

De Redactia Observator.
Publicat: 01.05.2021, 08:30.
Actualizat: 01.05.2021, 08:38

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că există pe masa de lucru o discuţie în care măsurile de relaxare să fie luate treptat, în funcţie de numărul persoanelor vaccinate într-o localitate, spre exemplu.

Raed Arafat, șeful DSU

Raed Arafat, șeful DSU

Hepta

”Ministerul Culturii, ministerul Economiei lucrează pe unele recomandări, urmează să vină cu unele propuneri care nromal că se analizează la toate nivelurile şi probabil dacă mergem cu vaccinarea, sunt aproape 5 milioane de doze administrate în ţară, dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi, până la 1 iunie, clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate.

Treptat, bine calculat, dar aceste lucruri depinde de concluziile care vor fi trase de Comitetul interministerial. Dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, astfel de măsuri pot fi luate pentru că s-a văzut şi în Israel, la 30 la sută din populaţie vaccinată deja a fost un impact serios asupra cazurilor.

Citește și:

Când ajungem la un impact de 60 la sută din populaţie vaccinată se pot lua măsuri. Cu cât creşte numărul celor vaccinaţi, cu atât putem lua măsuri mai repede spre normalitate”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Secretarul de stat a adăugat că relaxarea depinde de rata de vaccinare.

”Depinde de rata de vaccinare pentru că ea este modalitatea prin care ne asigurăm că revenirea la unele activităţi, unde oamenii sunt împreună, unde poate e greu să se poarte mască tot timpul, totuşi, şansa de transmitere devine una foarte limitată”, a declarat Arafat.

Întrebat dacă relaxarea va fi decisă zonal, în funcţie de rata de vaccinare, Arafat a precizat că această variantă se află pe masa de lucru.

”Nu pot exclude acest lucru, este posibil să se ajungă la această abordare. Este o variantă la care se gândeşte toată lumea, aşa cum restricţiile sunt zonale şi măsurile de relaxare pot fi zonale, dacă avem un procent foarte mare de vaccinaţi într-o localitate. Dar trebuie discutat la nivelul Comitetului şi luată o decizie finală”, a declarat Arafat.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.