Antena Meniu Search
x

Război între salvamari şi turiştii INCONŞTIENŢI care se aruncă în valuri: 'Legea nu ne permite decât să fluierăm'

Salvamarii de pe litoralul românesc se plâng de faptul că legislaţia actuală nu le permite să îi împiedice pe turişti să intre în mare chiar şi atunci când steagul roşu care interzice scăldatul este arborat. De la începutul sezonului şi până astăzi, 18 oameni au murit înecaţi, majoritatea fiind înregistrate în zona de sud a litoralului.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 09.08.2017, 13:51

Salvamarii de pe litoralul românesc se plâng de faptul că legislaţia actuală nu le permite să îi împiedice pe turişti să intre în mare chiar şi atunci când steagul roşu care interzice scăldatul este arborat.

De la începutul sezonului şi până astăzi, 18 oameni au murit înecaţi, majoritatea fiind înregistrate în zona de sud a litoralului.

"Noi ne-am cam săturat să fim pe post de paratrăsnet. Toată lumea ne jigneşte, ne ameninţă şi e supărată pe noi, când noi încercăm să salvăm vieţi. Iar noi nu putem face absolut nimic ca să-i împiedicăm să-şi rişte viaţa. Oamenii spun <Ce faci mă? Eu fac sute de kilometri ca să fac o baie în mare şi tu mă scoţi pe mal?>. Noi putem numai să fluierăm, să-i rugăm şi să-i avertizăm. În rest nu putem să facem nimic să-i ţinem afară din apă", a declarat pentru Mediafax, coordonatorul echipelor de salvamari din sudul litoralului, Vasile Boteş.

Pe acelaşi subiect

Salvamarul este de părere că legea care reglementează serviciul de salvamar este extrem de permisivă, iar până când aceasta nu va fi revizuită, numărul intervenţiilor va fi tot mai mare şi consideră că ar trebui schimbată legislaţia, iar persoanele care se aventurează în mare când scăldatul este interzis să poată fi sancţionate.

Numai ieri, salvamarii au reuşit să salveze peste 40 de turişti care s-au aventurat în apele tulburi ale mării. Cu toate eforturile depuse de aceştia, doi turişti au murit înecaţi. Unul şi-a pierdut viaţa după ce a salvat o femeie şi pe fiica acesteia, iar altul după ce a intrat în apă chiar dacă salvamarii i-au recomandat să nu se aventureze în larg.

"Noi avem o lege foarte permisivă, sau, mai bine zis, nu avem lege deloc. Avem nişte normative care oricum nu se aplică, nimeni nu este tras la răspundere. Până nu se va hotărî să fie o lege mai serioasă, să se ia nişte măsuri mai drastice, să fie date amenzi… Aşa nu putem să facem nimic. Şi oricum nu salvamarii ar putea să aplice legea, trebuie găsită o altă modalitate. Am cerut reînfiinţarea Poliţiei Plajei, dar nu s-a vrut. Pur şi simplu", adaugă şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Război între salvamari şi turiştii INCONŞTIENŢI care se aruncă în valuri: 'Legea nu ne permite decât să fluierăm'