Antena Meniu Search
x

Record de transplanturi de organe în primele luni din 2021

Când vine vorba de transplanturi, anul 2021 a început cu veşti bune. În ultima lună, la Iaşi, trei transplanturi de organe au salvat mai multe vieţi. Medicii consideră că numărul mare de operaţii din ultimele săptămâni este un semn bun şi speră ca pe tot parcursul anului să poată salva cât mai mulţi pacienţi.

de Redactia Observator

la 16.02.2021, 09:18

Vezi și
  • Trei transplanturi de organe au fost efectuate în ultima lună, la Iaşi.

Pentru medicii din Iaşi, ultimele zile au fost ca o cursă contra-cronometru. Li s-a ivit ocazia rară de a preleva mai multe organe şi au lucrat la foc continuu pentru a salva mai mulţi pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare.

Raluca Neagu, coordonator transplant: A fost un maraton, în două zile au fost doi donatori consecutivi, o femeie de 67 de ani de la care s-au prelevat ficatul şi corneea şi un tânăr de 21 de ani de la care s-au prelevat ficatul şi rinichii.

Organele prelevate au salvat pacienţi aflaţi la sute de kilometri distanţă.

Raluca Neagu, coordonator transplant: Iniţial de la primul donator şi ficatul şi rinichii şi corneea au rămas la Iaşi.

Diana Cimpoeșu, medic şef UPU: Corneele au fost primite de două paciente de peste 70 de ani din judeţe ale Moldovei.

Diana Cimpoeșu, medic şef UPU: Una dintre femei se află la primul transplant de acest fel, cealaltă este la al doilea transplant cornean, primul fiind realizat în urmă cu cinci ani.

Raluca Neagu, coordonator transplant: De la cel de-al doilea donator s-au prelevat ficatul şi rinichii, ficatul a fost trimis la Bucureşti şi rinichii la Spitalul Parhon din Iaşi.

În primele două luni ale anului au fost mai multe transplanturi decât în şase luni anul trecut

Ficatul prelevat de la femeia de 67 de ani a ajuns la un pacient în vârstă de 62 de ani din judeţul Galaţi, înscris pe lista de aşteptare în urmă cu patru ani.

Raluca Neagu, coordonator transplant: Pot fi foarte mulţi donatori unul după altul, pot fi perioade în care să nu ai absolut nimic.

Potrivit medicilor, doar în primele două luni ale acestui an s-au realizat mai multe transplanturi ca în primele şase luni din 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Record de transplanturi de organe în primele luni din 2021