Antena Meniu Search
x

Curs valutar

5 riscuri de securitate pentru micile afaceri care pot fi prevenite

Riscurile de securitate pentru businessuri s-au mutat, în ultimii ani, în zona cibernetică, unde atacurile hackerilor pot crea breșe periculoase sau pot lăsa o companie fără date importante, vitale pentru existența ei.

de Redactia Observator

la 18.07.2019 , 12:55

5 riscuri de securitate pentru micile afaceri care pot fi prevenite 5 riscuri de securitate pentru micile afaceri care pot fi prevenite - Pexels

Riscurile de securitate pentru businessuri s-au mutat, în ultimii ani, în zona cibernetică, unde atacurile hackerilor pot crea breșe periculoase sau pot lăsa o companie fără date importante, vitale pentru existența ei. Chiar și așa, nu înseamnă că sediile firmelor, indiferent de dimensiunea companiilor, sunt acum ferite de spargeri sau jafuri. Antreprenorii sunt nevoiți să-și ia toate măsurile de securitate necesare pentru a-și proteja businessurile pe toate flancurile și a se asigura că nimic nu le poate pune în pericol afacerea. 

Potrivit Experian, 60% dintre micile afaceri care sunt vizate de atacuri, indiferent de natura problemelor de securitate, sunt scoase din joc și riscă să intre în faliment în mai puțin de șase luni. De aceea, este esențial ca antreprenorii să acorde o atenție sporită securității și să nu facă niciun compromis când vine vorba de securitatea companiei lor. Iată care sunt cele mai mari astfel de riscuri și cum pot fi prevenite:

Jafurile sau spargerile

Articolul continuă după reclamă

Businessurile care operează cu bani sau cu bunuri de valoare sunt adeseori ținta jafurilor. Casele de schimb valutar, cele de amanet, magazinele cu bijuterii ori cele care vând bunuri de lux pot fi vizate de hoții care speră să dea o lovitură importantă, bazându-se pe lipsa unor măsuri de securitate care să îi împiedice sau care să ajute la identificarea lor. De aceea, orice business care vinde sau face tranzacții cu bunuri de mare valoare trebuie să fie dotat cu seifuri pentru sporirea securității, precum și cu camere de supraveghere, care să funcționeze non-stop. Astfel, chiar dacă firma devine ținta unui jaf, poliția va putea să îi identifice și să îi prindă mai rapid pe hoți, ceea ce înseamnă că și șansele de a recupera un eventual prejudiciu vor fi mai mari. 

În cazul în care ai un depozit sau ai un sediu mai mare pentru compania ta, este o idee bună să investești și în paza asigurată non-stop. Paznicii pot monitoriza tot ce se întâmplă pe camerele de supraveghere și pot comunica între ei prin intermediul unor walkie-talkies, astfel încât orice pericol să fie descoperit la timp și evitat cu succes. 

Atacurile de tip phishing

O metodă folosită adeseori de hackeri pentru a căpăta acces la datele companiilor private sau de stat este prin spamuri sau e-mailuri false trimise la întâmplare angajaților. Instruirea personalului este esențială în astfel de cazuri pentru a preveni un atac cibernetic. Angajații trebuie învățați să nu deschidă niciodată linkuri suspecte sau e-mailuri neverificate, să nu dea niciodată mai departe datele lor de logare, parole sau informații legate de conturi ori carduri. De multe ori, implementarea unui firewall sau a unui antivirus care să blocheze e-mailurile sau linkurile cu malware este cea mai eficientă soluție pentru a te proteja de astfel de atacuri cibernetice. 

Spargerea parolelor 

Nu am lăsa niciodată ușa casei deschisă în mijlocul nopții, însă când vine vorba despre protejarea informațiilor importante cu parole puternice, puțini sunt cei care conștientizează cât de important este acest lucru. Cercetările arată că avansul tehnologic permite spargerea majorității parolelor și că 90% dintre parolele obișnuite pot fi sparte în doar câteva secunde. De aceea, este bine să îți protejezi calculatoarele, documentele și e-mailul cu parole cât mai puternice, formate din combinații unice de litere, cifre și semne. Marile companii își obligă angajații să își schimbe parola de la e-mailul de serviciu odată la trei luni. Poți învăța din exemplul lor și poți stabili un sistem prin care să sporești securitatea datelor confidențiale. 

Stickurile USB suspecte

Este un tertip mai vechi la care apelează hackerii, însă chiar și așa, încă se dovedește a-i păcăli pe mulți. Hackerul lasă un stick USB în parcarea companiei și așteaptă ca unul dintre angajați să îl ia și să îl introducă în calculator. În momentul în care este conectat la computer, stickul eliberează un virus de tip malware, care îi dă apoi hackerului o punte de acces pentru a exploata informațiile din interiorul companiei. 

Furtul datelor necriptate

Criptarea datelor oricărui business a devenit o necesitate în era digitală. Companiile care nu folosesc un sistem de dublă autentificare sau nu își protejează datele prin criptare sunt mult mai expuse riscurilor de a fi exploatate de hackeri. De fapt, nu numai businessurile sunt expuse unui asemenea risc. În urmă cu câțiva ani, hackerii au reușit să îi spargă conturile de Twitter și Google unui jurnalist specializat pe tehnologie, apoi i-au șters toate fotografiile de familie și fișierele pe care le avea salvate în cloud. Jurnalistul a scris apoi un articol în care a explicat cum putea evita foarte ușor un astfel de atac dacă ar fi folosit autentificarea în doi pași de la Google. Din pățania jurnalistului au de învățat și companiile, în special cele care își stochează datele în sisteme cloud. 

Sursa foto: Pexels.com

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » 5 riscuri de securitate pentru micile afaceri care pot fi prevenite