Antena Meniu Search
x

Avans mai mare pentru românii care vor o locuinţă prin programul "Noua casă"

Românii care vor să își cumpere o locuință cu ajutor de la stat trebuie dea un avans mult mai mare.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 24.07.2020, 12:42

Vezi și
  • Analiștii financiari spun că programul ar putea duce la o creștere artficială a prețurilor.
  • În 11 ani de prima casă au fost acordate aproape 300 de mii de credite.

De la 5 la 15 la sută, pentru locuințele noi! Analiștii financiari spun că programul Noua Casă și-a pierdut caracterul social și ar putea duce la scumpiri pe piața imobiliară.

140 de mii de euro este valoarea maximă a locuintei pe care românii o pot cumpăra prin programul "Noua Casă". Atenție insă: banca va finanța cel mult 119 mii de euro, potrivit Fondului de Garantare.

Diferența trebuie achitată de cumpărător sub forma unui avans de 15 la sută. Pentru locuințele vechi, de cel mult 70 de mii de euro, banca va finanța doar 66.500 euro. În această situație cumpărătorul trebuie să achite un avans de 5 la sută.  

Ionel Dancă: Programul se va denumi noua casa si se modifica in sensul in care se creaza posibilitatea pentru familiile tinere care isi doresc sa achizitioneze o locuinta cu un spatiu mai mare decat puteau achizitiona prin prima casa respectiv locuinte pana la 120 mp

Doar că puțini tineri își permit să dea 21 de mii de euro avans. 

Alexandra Smedoiu, analist financiar: Pentru o famiie care poate a avut veniturile reduse pe perioada pandemiei sau unul din membri și-a pierdut locul de munca creditul nu mai e la fel de accesibil. Și normele de creditare ale bnr au fost mai restrictive.

Un calcul simplu arată că, pentru un credit de 119 de mii de euro, luat pe 30 de ani, venitul minim necesar este de 6.400 lei. Rata lunară în acest caz depășeste 2.800 de lei.

În schimb, pentru un apartament vechi, de 66.500 de euro, venitul minim necesar este de 3.600 de lei, iar rata lunară 1.600 de lei.  

Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare: Nu mai este un beneficiu pentru clientul final, este un beneficiu pentru bănci, pentru că se garantează 60 la sută din sumă prin această acoperire a statului.

Cei care vor totuși să își cumpere o casă se îndreaptă mai degrabă spre creditele ipotecare standard. Au un avans similar, rata e într-adevăr mai mare cu vreo 190 de lei, dar constrângerile legate de înstrăinarea imobilului vreme de cinci ani lipsesc. 

După ce a analizat bine piața, Adriana s-a hotărât: isi va cumpăra un apartament cu două camere, în zona de nord a Capitalei, dar nu cu ajutor de la stat.

Adriana Cazacu: Din păcate statul nu prea incurajeaza  persoanele tinere sa își achizitioneze o locuinta. Din punctul meu de vedere avansul este foarte mare pentru început

Iar faptul că îl poate închiria și din chirie să plătească rata lunară a cântărit mult în decizia ei. 

Adrian Pandelescu, reprezentant dezvoltator: În noua varianta, programul nu își mai găsește locul pe piața și nici cerere nu va mai avea. Componenta sociala a dispărut. Acel avans de cinci la suta e mentinut doar pentru imobilele vechi.

Pe de alt parte, analiștii financiari spun că programul ar putea duce la o creștere artficială a prețurilor și la un risc de supraîndatorare. 

Alexandra Smedoiu: Este clar ca aceatsa măsura va menține prețurile cel puțin la același nivel, dacă nu cumva chiar în creștere. Asurpa preturilor vor acționa și alți factori, pentru ca vorbim de avansul care trebuie acordat și efortul pe care trebuie sa îl facem pt a plati dobanda.

În 11 ani de prima casă au fost acordate aproape 300 de mii de credite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Avans mai mare pentru românii care vor o locuinţă prin programul "Noua casă"