Saramura din satul Orşova este folosită pentru telemeaua de Ibăneşti
Publicat: 08.02.2017, 20:24.
Actualizat: 08.02.2017, 20:35
Din studioul chefilor, mergem tocmai în inima Transilvaniei, în satul Orşova, unde un izvor cu apă sărată dă cea mai cunoscută telemea a României. Una de care a auzit tot continentul.
Din studioul chefilor, mergem tocmai în inima Transilvaniei, în satul Orşova, unde un izvor cu apă sărată dă cea mai cunoscută telemea a României. Una de care a auzit tot continentul.
-Degeaba numai vă uitaţi, trebuie să şi gustaţi!
Telemeaua de Ibăneşti e vedetă pe rafturile marilor magazine din ţară şi din străinătate şi face impresie bună în faţa gurmanzilor. Iar reţeta e moştenire de familie.
Nu orice saramură. Apa sărată de la Orşova este ingredientul minune. Procesul de pregătire pentru telemea este unul lung şi precis.
Apoi telemeaua e ţinută câteva ore în saramura adusă din satul Orşova. Izvorul natural cu apă sărată a fost amenajat de cei care produc telemeaua de Ibăneşti, ca totul să fie conform normelor de igienă.
-Telemea de Ibăneşti cu saramură din Orşova. Suntem mândri că am ajuns să fim recunoscuţi şi în afara ţării.
Producătorul de brânzeturi s-a dezvoltat rapid. Telemeaua ajunge şi în Europa.
-Am primit denumirea de origine protejată la nivel european pentru telemeaua de Ibăneşti cu saramură de Orşova
Apa sărată are o concentraţie de 60-70% sare.

