Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 27 februarie 2024. Cine au fost Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu

Marţi, 27 februarie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu, sfinţi cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 11:08

Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu sunt prăznuiţi pe 27 februarie
Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu sunt prăznuiţi pe 27 februarie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu sunt prăznuiţi pe 26 februarie.

Marţi, 27 februarie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Procopie Decapolitul şi pe Sfântul Talaleu. Sfântul Procopie Decapolitul era din părţile Decapolei, regiune situată lângă Marea Galilee.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Procopie a îmbrăţişat viaţa monahală încă de tânăr şi s-a remarcat prin apărarea icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. 

Sfântul Procopie a fost arestat şi torturat cu sălbăticie. Totuşi, după moartea împăratului Leon Isaurul s-a produs reabilitarea cultului sfintelor icoane, iar cu această ocazie Sfântul Procopie s-a întors la viaţa sihăstrească. Sfântul Procopie a vieţuit până la o vârstă înaintată, trecând la Domnul în secolul al IX-lea.

Sursa amintită precizează şi că Sfântul Talaleu a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Sfântul Talaleu a fost monah la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit, de lângă Ierusalim, iar apoi a decis să-şi trăiască restul vieţii într-un cimitir.

Sfântul Talaleu a fost învrednicit cu harul facerii de minuni, astfel că a vindecat şi a alinat pe cei aflaţi în suferinţă. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 27 februarie 2024. Cine au fost Sfântul Procopie Decapolitul şi Sfântul Talaleu