Antena Meniu Search
x

PANICĂ la o şcoală din Roşiori, unde 12 copii au fost confirmaţi cu tuberculoză. Toţi elevii au fost testaţi, şcoala a fost ÎNCHISĂ

Un focar de tuberculoză a creat haos într-o şcoală din Teleorman. Patru copii au fost suspecţi de TBC în august, iar apoi alţi opt au avut teste confirmate.

Vezi și

Un focar de tuberculoză a creat haos într-o şcoală din Teleorman. Patru copii au fost suspecţi de TBC la sfârşitul lunii august, iar apoi alţi opt au avut testele confirmate. În timp ce în şcoală e panică, lămurirea vine tocmai de la autorităţile din Germania, care au informat ţara noastră că părintele unui elev din Roşiori de Vede e bolnav de TBC.

Chiar şi cu focarul identificat, medicii au luat decizia să testeze toţi elevii şi profesorii, iar vineri să închidă şcoala, fără nicio explicaţie pentru părinţi. Câţiva dintre ei au ales să refuze testele şi să dea şcoala în judecată. 

"Noi răspundem, stimate domn, noi! Răspundeţi dumneavoastră pentru copilul meu? Ăla care i-l face." Este o ceartă surprinsă de reporterii Observator, în această dimineaţă, la Şcoala Mihai Eminescu din Roşiori de Vede. Un părinte refuză testarea copilului pentru depistarea TBC, iar alţii se pregătesc de proces. Între timp, sunt şi părinţi trimişi la Bucureşti, pentru tratament. 

Chiar şi conducerea şcolii se declară neputincioasă în faţa pericolului bolii. Elvira Unteşu, directorul Şcolii Mihai Eminescu: "Şi noi dorim să ştim ce se întâmplă, şi noi suntem supuşi stresului ca şi părinţii şi noi suntem în aceeaşi situaţie şi noi suntem vulnerabili, până la urmă, toată lumea este vulnerabilă."

Pe acelaşi subiect

Explicaţia vine de la Direcţia de Sănătate Publică. Instituţia a identificat focarul după ce alerta a venit din străinătate. Mioara Comana, directorul DSP Teleorman: "Am fost informaţi de către autorităţile din Germania că pe teritoriul lor se află un cetăţean român care are TBC, de la cazul acela s-a mers pe anchetă la familie, s-a depistat copilul din clasa respectivă că avea reacţie pozitivă la tuberculină."

Surpriză însă. Testele au confirmat 12 cazuri. Copii infectaţi. Şi din nou s-a declanşat panica. Mioara Comana directorul DSP Teleorman: "Am luat decizia să testăm toată şcoala azi, aproape 780 de copii, restul de 4 profesori care s-au opus să facă radiografia pulmonară, iar vineri vom închide şcoala pentru o dezinfecţie finală şi masivă."

Pentru siguranţă, cei 12 copii au fost trimişi la Bucureşti la tratament. Tot fără explicaţii.

Explicaţia vine de la specialiştii Institutului Marius Nasta. Sunt trei familii unde au fost identificaţi adulţi bolnavi de TBC. Din acestea provin cei 12 elevi. Anunţul important este însă că boala NU se manifestă la copii şi nici nu poate fi transmisă de la unul la altul, ci doar de la adult la copil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » PANICĂ la o şcoală din Roşiori, unde 12 copii au fost confirmaţi cu tuberculoză. Toţi elevii au fost testaţi, şcoala a fost ÎNCHISĂ