Scoală modernizată din Botoșani, fără elevi. Familii întregi au plecat în străinătate
O şcoală nouă şi modernă, ridicată cu fonduri guvernamentale, ar putea fi închisă. Motivul este dureros. Satul din Botoşani, unde a fost construită, e aproape pustiu. Familii întregi au plecat în străinătate şi au luat cu ele şi copiii.
O şcoală nouă şi modernă, ridicată cu fonduri guvernamentale, ar putea fi închisă. Motivul este dureros. Satul din Botoşani, unde a fost construită, e aproape pustiu. Familii întregi au plecat în străinătate şi au luat cu ele şi copiii. Din cele 10 săli de clasă, doar trei sunt deschise, iar în ele învaţă împreună elevi de toate vârstele.
Uliţe goale, case părăsite sau scoase la vânzare, bătrâni care îşi vâd copiii şi nepoţii doar de sărbători.
Satul Horodiştea din Botoşani e aproape pustiu. Dacă, în anii '90, erau aproape o sută de copii la grădiniţă din sat, acum nu mai sunt nici 20. În şcoala ridicată din temelii cu fonduri guvernamentale bate vântul. Din 10 clase, doar trei sunt folosite.
- Adolescenta de 15 ani, căreia i s-a făcut rău în timpul orelor, a încercat să îşi ascundă sarcina chiar şi...
- O fată de 15 ani din Botoșani a aflat că este însărcinată după ce i s-a făcut rău la școală, în timpul...
- Un bătrân a murit electrocutat în Botoșani, chiar sub ochii familiei. Încerca să repare o motopompă
- Descoperire incredibilă făcută de un căutator de comori într-o pădure din Botoşani. Are 4.000 de ani vechime
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
Profesorii se tem că, în curând, şcoala va rămâne fără elevi.
În Botoşani, o sută de şcoli au fost reabilitate în ultimii 12 ani. Cu toate acestea, judeţul a pierdut 1500 de elevi pe an. Familiile lor au migrat spre zone mai dezvoltate din ţară, în căutarea unui loc de muncă. Sau în străinătate.
Un raport INS arată că, anul trecut, România a pierdut două mii de locuitori în fiecare lună, din cauza migraţiei. În zece ani, localităţi întregi din estul ţării au pierdut între 27 şi 32 la sută din populaţie.
Oamenii spun că doar un loc de muncă bine plătit şi un sprijin financiar pentru familiile tinere ar putea repopula satele pustii ale României.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰