Antena Meniu Search
x

Se anunţă o primăvară plină de referendumuri!

Românii ar putea fi consultaţi în legătură cu cel puţin trei teme: cum să fie definită familia în constituţie, lupta împotriva corupţiei şi eliminarea imunităţilor. Şi e posibil să fim întrebaţi şi dacă vrem sau nu autonomie pentru Ţinutul Secuiesc.

Vezi și

Românii ar putea fi consultaţi în legătură cu cel puţin trei teme: cum să fie definită familia în constituţie, lupta împotriva corupţiei şi eliminarea imunităţilor. Şi e posibil să fim întrebaţi şi dacă vrem sau nu autonomie pentru Ţinutul Secuiesc.

Primul referendum ar putea avea loc peste doar două luni. Tema este articolul din constituţie care defineşte familia. Mai exact, vom fi întrebaţi dacă vrem să se înlocuiască termenul "soţ" cu sintagma "bărbat şi femeie" în legea fundamentală.

Iniţiativa a fost semnată deja de peste 3 milioane de oameni, însă a stârnit şi numeroase controverse, majoritatea venite din parte comunităţii gay, care solicită adoptarea urgentă a Parteneriatului civil.

Proiectul de modificare a Constituţiei e în procedură parlamentară şi odată adoptat, va fi supus votului popular. 

Un alt referendum care ar putea fi organizat în luna martie, este cel cerut de Klaus Iohannis, împotriva celor două ordonanţe de urgentă privind graţierea şi modificarea codului penal.

Vă reamintim că acest referendum a fost anunţat de preşedinte la o zi după ce a fost în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii. Şeful statului se confruntă, însă, cu o problemă. Conform Constituţiei, nu poate să consulte cetăţenii cu privire la graţiere şi amnistie, motiv pentru care, preşedintele trebuie să formuleze întrebarea astfel încât să nu încalce legea.

Cel mai probabil se va folosi de sintagma "lupta împotriva corupţiei".

Acestea nu sunt singurele referendumuri pentru care românii ar putea fi chemaţi la urne.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că-şi doreşte organizarea unui referendum pentru eliminarea imunităţilor. Şi astăzi au fost demarate demersurile pentru încă un referendum. DA sau NU pentru autonomia Ţinutului Secuiesc?

Iniţiativa aparţine unui grup de cetăţeni, însă are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături şi de aprobarea Curţii Constituţionale şi a Parlamentului.

E important, totuşi, de spus că toate aceste referendumuri trebuie organizate pe rând, pentru că aşa prevede legea. Iar costul estimat pentru o singură consultare este de 20 de milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Se anunţă o primăvară plină de referendumuri!