Foto

Sectorul 1, sufocat de gunoaie. Clotilde Armand cere stare de alertă şi lansează noi acuze la adresa Romprest - Galerie foto

De Cornel Preda.
Publicat: 04.06.2021, 11:50.
Actualizat: 04.06.2021, 11:50

Clotilde Armand acuză că staţiile de sortare a gunoiului şi-au închis porţile din cauza datoriilor Romprest, nu ale Primăriei, şi a cerut declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situaţiei sanitare.

Colaj cu imagini din sectorul 1 unde gunoiul nu a mai fost ridicat de pe străzi

Gunoiul nu a mai fost ridicat pe străzile din Sectorul 1 de la 1 iunie

Observatornews.ro

Primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat într-o postare pe Facebook că a cerut Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 "cauzată de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate".

"În paralel, am purtat discuții cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 și am ajuns la un acord. Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest.

Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1", a mai spus Clotilde Armand

Citește și:

Răspunsul Prefectului Capitalei

Alin Stoica, prefectul Capitalei, spune că situaţia din Sectorul 1 va fi analizată în cel mai scurt timp şi că instituţia pe care o conduce va oferi un răspuns.

"Evaluăm situaţia, mă voi consulta şi cu autorităţile sanitare şi de mediu şi vom analiza şi documentaţia pe care Primăria Sectorului 1 ne-o trimite şi apoi vom avea un răspuns", ne-a declarat Alin Stoica.

Conform surselor Observator, declararea stării de alertă este parte a soluţiei legale pentru ca Primăria Sectorului 1 să poată rezilia contractul cu Romprest.

Romprest a anunţat pe 1 iunie că îşi va modifica şi adapta programul de colectare întrucât operatorii staţiilor de sortare/tratare au suspendat activitatea din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis public Companiei Romprest Service SA să reia activitatea de strângere a gunoiului, în 24 de ore, în caz contrar va rezilia contractul de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubrizare, iar un alt operator va intra pe raza unității teritorial-administrative și va presta aceste servicii.

Străzile din Sectorul 1, pline de gunoaie

Locuitorii sectorului 1 stau cu gunoaiele în faţa porţilor şi blocurilor, iar edilul spune că tot ce pot face în aceste momente este să sune la Poliţia Locală şi să reclame neridicarea deşeurilor.

"Vă rog să sunați la Poliția Locală Sector 1 și continuați să reclamați neridicarea gunoiului Dvs. Este foarte important acest lucru. O să vă explic mai târziu de ce. Știu că nu este cea mai confortabilă situație: vă citesc mesajele, umblu zilnic în sector și văd cu ochii mei ce se întâmplă. Dar de asta suntem noi aici. Să rezolvăm problemele. Acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și mafia gunoaielor va lua curând sfârșit. Vă promit", a mai spus Clotilde Armand.

Într-un nou comunicat postat ieri pe site-ul Romprest, firma susţine că "am fost nevoiţi să suportăm integral plata serviciilor prestate de către operatorii agreaţi de sortare-tratare-eliminare prin depozitare în beneficiul Sectorului 1. Am reuşit să facem din iulie 2020 până în ianuarie 2021, inclusiv".

Mai mult, cei de la Romprest acuză că "refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionară a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 de milioane lei, din care 96 de milioane de lei datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 de milioane de lei aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile".

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1, în frunte cu primarul Clotilde Armand, acuză că "costul salubrizării pentru anul trecut a fost de 266 de milioane de lei, la care se adaugă facturi de 83 de milioane de lei aflate în litigiu, ceea ce însemană un total de 350 de milioane de lei pe care Romprest consideră normal să îi primească într-un an. Rezultă un total de un milion de lei pe zi, adică o treime din bugetul Sectorului 1. Noi nu ne putem menține la asemenea costuri".

"Nu facem niciun pas înapoi în fața mafiei gunoiului. Ridicați gunoiul sau plecați", a fost mesajul tranşant transmis de Clotilde Armand, primarul general al Capitalei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro