Șoferiţă româncă de TIR din Italia, la volan în plină pandemie: "N-ar fi corect să merg acasă"
Pentru mulţi români aflaţi peste hotare, nici pandemia, nici sărbătorile n-au oprit munca. În transporturi ori în construcţii, se lucrează din greu chiar şi acum. Crina este o româncă plecată departe de familie pentru a face rost de bani. E şoferiţă de TIR în Italia şi şi-a petrecut Paştele la volan, pe drumurile din Peninsulă pentru a aproviziona magazinele cu alimente.
- Românii din diaspora continuă să muncească
- Dorul de familie și cei dragi, de nedescris
Crina este şofer de TIR în Italia şi oricât de grea pare această meserie pentru o femeie, ea face faţă cu brio provocării. În plină pandemie, duce alimente în zonele grav afectate de coronavirus. Chiar şi sărbătorile au prins-o la volanul mastodontului de care s-a îndrăgostit în urmă cu 15 ani.
Crina Micnescu, şofer de TIR în Italia - Am muncit în fiecare zi. Transportatorii au muncit chiar mai mult decât înainte. Da, chiar şi în ziua de Paşte. În general, sărbătorile sunt la muncă pentru că e perioada în care se consumă mai mult decât de obicei.
Ar fi vrut să petreacă Paştele cu familia pentru că nici de Crăciun nu a putut să vină acasă. A ales însă să-şi protejeze fiica şi părinţii din România şi a rămas la peste o mie de kilometri distanţă.
Crina Micnescu, şofer de TIR în Italia - N-ar fi corect să merg acasă. Eu zic că nu am nimic, dar există un semn de întrebare: Dacă aş avea? Nu aş vrea să pun în pericol fiica mea, părinţii mei şi chiar pe nimeni.
Valentin este un alt român care duce dorul familiei. A amânat întoarcerea în ţară de Paşte şi a rămas în Franţa, unde construieşte case. Nu a avut nicio zi liberă. Şi a muncit cu gândul la cei doi copii pe care i-a lăsat acasă, cu soţia.
Valentin, român care munceşte în Germania - Să zicem că am avut noroc. Suntem într-o zonă mai izolată, unde nu avem contact cu publicul şi avem posibilitatea de a lucra în continuare. Nu pot exprima în cuvinte durerea care e ca părinte. Departe de familie, departe de copii. E foarte greu.
Ca ei, mii de alţi gorjeni îşi sacrifică familia pentru bani pe care în ţară nu i-ar putea câştiga. Cei mai mulţi lucrează în agricultură, în Germania sau în Italia.
În plus, în ultimele săptămâni, alte 11 persoane din judeţul Gorj au plecat, prin intermediul celor de la Agenţia de Şomaj, în Spania şi Danemarca, unde muncesc în agricultură
Numai în judeţul Gorj, aproximativ cinci mii de oameni nu au un loc de muncă. Alte câteva mii sunt în şomaj tehnic sau au contractele de muncă suspendate din cauza pandemiei de coronavirus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰