Antena Meniu Search
x

Special! Povestea hanului mai vechi decât Moldova

În beciurile întunecoase, zăvorâte cu lacăte, stă ascunsă istoria celui mai vechi han din partea de nord a ţării. Poate chiar mai vechi decât Moldova.

Vezi și

 În beciurile întunecoase, zăvorâte cu lacăte, stă ascunsă istoria celui mai vechi han din partea de nord a ţării. Poate chiar mai vechi decât Moldova. Toată zona asta a fost un imens iarmaroc. În care armenii erau în centrul afacerilor.

Aunci când Moldova nici nu era întemeiată, în 1211, armenii ar fi ales acest loc pentru că era un important nod comercial. Era locul perfect şi pentru un han. Legendele locale spun că aici s-a refugiat chiar şi regele polonez Jan Sobieski.

După asediul obositor şi umilitor de la Cetatea Neamţului s-a retras prin zona Botoşaniului, la hanul armenesc. Atmosfera care a găsit-o aici l-a făcut să cruţe întreg târgul de jaful soldaţilor săi. Acum de vechiul han mai aminteşte doar gură de pivniţă. Pe vechea fundaţie s-a ridicat o casă.

Casa a fost contruită în perioada 1790 - 1810. E construită de această familie bogată, Bolfosu. Nicolae este unul dintrei cei care au contribuit financiar cel mai puternic la construirea acestei case.

Dar a lăsat vechile pivniţe la locul lor. Aici a fost, în beciul casei Bolfosu, la început, a avut destinaţia unui beci, a unei case de gospodari, a fost de asupra şi cârciumă, aici era cramă şi aşa mai departe.

A fost şi sediu de primărie, iar din 1881 vechiul han a devenit şcoală. Acolo a învăţat şi Nicolae Iorga. După 1902, Casa Bolfosu a devenit sediul Poliţiei oraşului. Iar vechile beciuri s-au transformat repede în celule pentru deţinuţi.

Rămăseseră probabil în zidurile acestui subsol chiar sânge în urma bătăilor pe care acei deţinuţi le primeau. Abia după 1990, clădirea a fost redată comunităţii armene. Nu pe gratis. Cu chirie.

Şi cum totul se învârte în jurul banilor şi astăzi, pe locul celui mai vechi han din Moldova se află tot magazine. Pereţii scorojiţi de trecerea secolelor găzduiesc un coafor, un depozit de legume, dar şi un bar cu terasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Special! Povestea hanului mai vechi decât Moldova