Antena Meniu Search
x

Spitalele, încă nepregătite pentru catastrofe! Planul Alb nu poate fi activat din lipsă de resurse umane și materiale

Nici măcar un spital nu e pregătit pentru o catastrofă! - o spune direct, în faţa camerei, unul dintre reprezentanţii acestor clinici.

Vezi și

Nici măcar un spital nu e pregătit pentru o catastrofă! - o spune direct, în faţa camerei, unul dintre reprezentanţii acestor clinici. Deşi pe hârtie, planul alb, mecanismul de mobilizare a în timp record a tuturor resurselor pentru tratarea victimelor multiple, arată perfect, el nu poate fi pus în practică.

Sunt imagini dramatice. Filmate de camerele de supraveghere în seara tragediei din Colectiv. La acest spital, ambulanţele vin pe rând. Aduc răniţi în stare gravă. La camera de gardă, e haos. De altfel, aşa a fost în fiecare spital din Bucureşti în acea seară. Iar situaţia s-ar putea repeta. 

Chiar şi aseară când era anunţată o furtună de proporţii, medicii nu puteau face faţă unui val de răniţi. 

În urmă cu câteva zile, la Timişoara, o furtună puternică a rănit zeci de persoane. Personalul spitalului abia a reuşit să trieze şi să trateze zecile de răniţi aduşi cu ambulanţele.

În cazul unui astfel de eveniment spitalele trebuie să activeze Planul Alb. Adică acel mecanism care, în cazul Colectiv, nu a fost activat de cele mai multe dintre spitale, potrivit Raportului Corpului de Control al Guvernului. Planul presupune chemarea medicilor de acasă şi permiterea accesului la materialele de rezervă. Care rareori sunt suficiente. 

La nivel teoretic totul funcţionează corespunzător. La nivel practic, numai la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală de exemplu, planul alb nu poate fi declanşat ca la carte din lipsă de personal, dar şi din lipsa materialelor sanitare. Spitalele de Urgenţă din Bucureşti au activat ultima dată Planul Alb în cazul incendiului din Clubul Bamboo. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Spitalele, încă nepregătite pentru catastrofe! Planul Alb nu poate fi activat din lipsă de resurse umane și materiale