Antena Meniu Search
x

Un primar din Vaslui a fost reţinut de DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală şi luare de mită

Un primar din judeţul Vaslui şi administratorii a două firme de mobilă au fost reţinuţi, joi noapte, de către procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 700.000 lei, precum şi pentru luare, respectiv dare de mită.

Un primar din judeţul Vaslui şi administratorii a două firme de mobilă au fost reţinuţi, joi noapte, de către procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 700.000 lei, precum şi pentru luare, respectiv dare de mită.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Teritorial Vaslui al Direcţiei de Investigare de Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), primarul comunei Poieneşti, Nelu Manole Caragaţă, a fost reţinut sub acuaţia de luare de mită după ce, în urmă cu două luni, ar fi pretins de la patronul firmei Gemini Stalker Vaslui, Marius Chariton, suma de 12.000 de lei pentru atribuirea directă a unui contract de furnizare de mobilier necesar dotării unei grădiniţe din comună. Valoarea contractului era de 45.000 de lei, iar mita ar fi urmat să fie dată edilului de către omul de afaceri în momentul livrării mărfii.

La rândul său, omul de afaceri Marius Chariton a fost reţinut, printre altele, şi pentru dare de mită în aceeaşi cauză.

De asemenea, patronul firmei vasluiene de mobilă Gemini Stalker SRL este acuzat de către procurorii DIICOT de constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Pe timpul cercetărilor, anchetatorii au stabilit că Marius Chariton a făcut compensări ilegale de TVA în perioada 2014 - 2017, pe exporturi fictive de mobilier în Republica Moldova. Prejudiciul estimat de către procurori se ridică la aproximativ 60.000 de lei.

Cel de-al doilea om de afaceri, Vasile Romeo Grigoriu, administratorul societăţii Stefanrom SRL Iaşi, este acuzat tot de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi rambursări ilegale de TVA. Procurorii DIIICOT au constatat, pe timpul cercetărilor, că patronul firmei ieşene, care colabora cu Gemini Stalker SRL Vaslui, a înregistrat documente justificative în contabilitatea societăţii fără a avea la bază operaţiuni legale, acestea fiind desfăşurate cu firme fantomă. Pe perioada celor patru ani verificaţi de către anchetatori, Vasile Romeo Grigoriu ar fi creat un prejudiciul la bugetul de stat în sumă de aproximativ 660.000 de lei.

”În acelaşi dosar, pe lângă cele trei persoane reţinute, mai există două persoane care au calitatea de suspecţi, fără a fi angajaţi ai unor instituţii ale statului. Ancheta este abia la început, astfel încât situaţia se poate schimba pe parcursul derulării cercetărilor”, a declarat, vineri, pentru News.ro şeful Biroului Vaslui al DIICOT, Irina Perjoiu.

Reţinerea celor doi oameni de afaceri şi a primarului Nelu Manole Caragaţă, care urmează să fie prezentaţi în instanţă cu propunerea de arestare preventivă, s-a făcut în urma a 23 de percheziţii desfăşurate, joi, de procurorii DIICOT la sediile firmelor vizate în dosar, la locuinţele unor persoane precum şi la mai multe instituţii ale statului, respectiv Primăria Poieneşti, Centrul Medico-Social Codăieşti şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui. În final, 20 de persoane au fost audiate ore întregi de către procurorii DIICOT, trei persoane fiind reţinute la final.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un primar din Vaslui a fost reţinut de DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală şi luare de mită