Antena Meniu Search
x

Video 3,5 miliarde de euro ar urma să fie bugetul anual al Superligii Europei, competiţia care poate zdruncina soarta fotbalului la nivel global

Lumea fotbalului e lovită de cel mai mare scandal din ultimul deceniu! Liga Campionilor ar putea deveni istorie, după ce Barcelona, Manchester City, Juventus şi alţi nouă granzi ai Europei au anunţat că vor să înfiinţeze o super competiţie doar pentru ei. La mijloc e vorba de bani. Foarte mulţi bani. Noua ligă a bogaţilor ar avea la dispoziţie peste 3,5 miliarde de euro şi ar urma să le aducă fondatorilor sume de patru ori mai mari ca acum. 

de Redactia Observator

la 19.04.2021, 20:26

Vezi și
  • 20 de echipe ar urma să participe în fiecare ediţie a Superligii Europene la fotbal.

Şase dintre marile cluburi care au anunțat aseară crearea oficială a unei noi competiții sunt din Premier League: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham. Vestea a căzut ca un trăsnet şi a dat naştere unui val de acuzaţii. 

Gary Neville, fost fotbalist: Sunt dezgustat, în special de Manchester United și Liverpool! Vor să facă o competiție de unde să nu retrogradeze niciodată? Este o rușine absolută! Lăcomie pură. Conducătorii de la United, Liverpool, Chelsea și City nu au nimic în comun cu fotbalul din această țară. 

Microbiştii englezi sunt şi ei furioşi: "Pare că băieţilor mari nu le mai plac cluburile mici şi vor să le spargă petrecerea şi să le ia o parte dintre venituri, din veniturile de televizare. Dar sper că celelalte cluburi vor lupta". 

"Nu cred că echipele europene, care au o istorie în Europa, ar trebui să se mai bucure de acest palmares de aici înainte", este o altă opinie.  

Chiar şi premierul Marii Britanii s-a implicat în scandal.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Vom analiza situaţia şi ce opţiuni avem alături de autorităţile din fotbal, pentru a ne asigura ca această propunere să nu se concretizeze în forma actuală. Nu cred că este o veste bună pentru fani sau pentru fotbalul din această ţară. 

Din liga spaniolă ar urma să participe trioul de aur - Barcelona, Real Madrid şi Atletico Madrid. Trei echipe din Serie A completează lista: e vorba despre Juventus, Inter și AC Milan.

Lor li se vor alătura încă opt forţe ale fotbalului european. Deocamdată, cluburile din Germania nu şi-au făcut publică poziţia. Francezii au spus, în schimb, că nu sunt de acord, lucru apreciat chiar de către preşedinte. 

Cele mai tare cluburi ale Europei vor să înfiinţeze Superliga Europei din considerente financiare

"Președintele Republicii, Emmanuel Macron, salută poziția cluburilor franceze de a refuza să participe la un proiect al unei Superligi Europene de fotbal, amenințând principiul solidarității și meritului sportiv", a fost mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială franceză.

Principalul motiv pentru care vor să plece din Champions League și să-și înființeze propria super-ligă este legat de partea financiară. Cluburile susțin că audiențele sunt în scădere, în special în faza grupelor, unde multe meciuri nu au o miză reală. Veniturile le-au fost grav afectate în pandemie, dar salariile de zeci de milioane de euro ale jucătorilor şi antrenorilor au trebuit plătite în continuare. 

Competiția ar urma să beneficieze de un buget anual de 3,5 miliarde de euro, aproape dublu față de cel de care a beneficiat Champions League în 2020, de 1,9 miliarde de euro. Fiecare membru fondator ar urma să primească o sumă de 3-4 ori mai mare decât actuala câștigătoarea a Ligii Campionilor. Bayern Munchen a încasat de la UEFA anul trecut circa 130 de milioane de euro. Jurnaliştii britanici susţin că în spatele proiectului miliardarilor din fotbal sunt gigantul bancar JP Morgan şi preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez. Superliga ar însemna intrarea în anonimat a cluburilor mici, inclusiv cele din România, care nu vor mai avea şansa să joace cu granzii Europei. 

Gary Neville, fost fotbalist: Manchester United, Arsenal și Spurs nici măcar nu sunt în Champions League. Au dreptul să fie acolo? E o glumă! Trebuie oprite aceste abuzuri. Destul! Cluburile din Anglia trebuie pedepsite, să li se ia toți banii, toate punctele și aruncate în subsolul clasamentului. Este un act criminal împotriva fanilor fotbalului din această țară.

UEFA și FIFA au reacţionat şi ele. Echipele care se vor implica în noua competiție riscă eliminarea din cupele europene și din campionatele naționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » 3,5 miliarde de euro ar urma să fie bugetul anual al Superligii Europei, competiţia care poate zdruncina soarta fotbalului la nivel global