Antena Meniu Search
x

RIO 2016: Povestea lui Robert Glință, românul care la numai 19 ani a ajuns în finala la 100 m spate la Jocurile Olimpice

Robert Glință a fost cel mai tânăr participant la finala de 100 metri spate, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, pentru care s-a calificat spre surprinderea multora. El a declarat înainte de finală că luptă pentru sine, "ca un bonus”, iar la final s-a declarat mulţumit de performanţa sa.

Robert Glință a fost cel mai tânăr participant la finala de 100 metri spate, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, pentru care s-a calificat spre surprinderea multora. El a declarat înainte de finală că luptă pentru sine, "ca un bonus”, iar la final s-a declarat mulţumit de performanţa sa.

Cine este Robert Glință?

Robert Andrei Glință s-a născut pe 18 aprilie 1997, la Piteşti. A fost campion mondial de juniori la 100 m spate în 2015 cu un timp de 54,30 secunde (în bazin olimpic), calificându-se pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro. Deține recordul mondial pentru juniori și recordul național pentru seniori pe această distanță (în bazin scurt), cu un timp de 50,77 secunde.

Prima dragoste a lui Robert nu a fost însă nataţia. El a practicat mai întâi karate, apoi la 9 ani a intrat pentru prima dată în Bazinul Olimpic Pitești la vârsta de 9 ani (anul 2006), cu intenția de a învăța să înoate. Cel care s-a ocupat de pregătirea lui, profesorul Florin Puia l-a recomandat, după numai două luni, pentru grupa de performanță, sub coordonarea antrenorului Viorel Ciobanu, în cadrul clubului CSM Pitești.

Cluburi și antrenori

Între anii 2006 și 2013, s-a pregătit cu profesorul Viorel Ciobanul, fiind legitimat la Clubul Sportiv Municipal Pitești (CPT), activând în cadrul Bazinului Olimpic din Pitești.

În octombrie 2013, Robert s-a mutat fără familia sa la Baia Mare pentru a intra sub îndrumarea profesorului antrenor Adrian Gherghel - director al clubului sportiv și al instituției de învățămând Liceul cu Program Sportiv Baia Mare - cu care se pregătește şi în prezent. Din motive birocratice complexe, a rămas însă legitimat la CSM Pitești până în luna august a anului 2015.

"Mă uit la cum se refac americanii şi îmi plâng de milă"

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Robert a declarat că este mulţumit de performanţa sa din concursul de la Rio, dar că este greu să fii înotător în România.

"Am simțit finala ca fiind rapidă, am crezut că scot mai bine, dar nu a fost așa. Însă, ca să fiu sincer, am înotat trei curse foarte tari în 24 de ore. Mi-am îmbunătățit recordul, cred că mi-am ținut promisiunea. Și mai e ceva important. Progresez mereu, iar cât timp progresez, e bine. Nu mă uit la Tokyo 2020 acum sau la altceva. Mă uit la progresul fiecărei zile", a spus înotătorul.

El s-a declarat obosit şi a lăsat să se înţeleagă că pentru un înotător român este mai greu cu recuperarea.

"Sunt foarte obosit însă, Am avut trei finale ca încărcătură, practic, pentru mine. Și refacerea este dificilă. De aceea spun că sunt mulțumit. . Când mă uit la americani cum se refac îmi plâng de milă. La noi refacerea este baie cu gheață, masaj și hai la somn!", a spus el.

Referitor la planurile pe care le are pentru viitor, Robert rămâne modest şi rezervat. "Nu vreau să fac promisiuni. Sunt mândru că am fost în această finală olimpică. Ca iubitor de natație, aș fi vrut să fiu și în tribună și în bazin, ca să pot urmări o astfel de finală! Voi evolua în continuare și voi progresa. Asta îmi propun. Dar nu vreau să fac promisiuni", a spus Robert Glinţă.

Înotătorul Robert Glinţă a ocupat locul opt în finala probei de 100 metri spate din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Glinţă a încheiat cursa în 53 de secunde şi 50 de sutimi.

Finala a fost câştigată de Ryan Murphy, din SUA, care a stabilit şi un record olimpic, cu 51.97.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sport » RIO 2016: Povestea lui Robert Glință, românul care la numai 19 ani a ajuns în finala la 100 m spate la Jocurile Olimpice