Antena Meniu Search
x

Cupa Mondială 2022 din Qatar. România va fi reprezentată de o brigadă de arbitri, inclusiv la meciul de deschidere. Trei femei din Franţa, Rwanda şi Japonia vor fi delegate la centru

Chiar dacă România nu s-a calificat la Cupa Mondială din Qatar, va fi totuşi reprezentată la nivel de arbitraj. Istvan Kovacs şi asistenţii Mihai Artene şi Vasile Marinescu se află pe lista arbitrilor care vor oficia la Cupa Mondială din Qatar, unde vor abitra şi mai multe femei. Lista cuprinde 36 de centrali, 69 de asistenţi şi 24 de asistenţi VAR, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 19.11.2022, 11:21

România va fi reprezentată la turneu de o brigadă de arbitri. Trei femei din Franţa, Rwanda şi Japonia vor fi delegate la centru
România va fi reprezentată la turneu de o brigadă de arbitri. Trei femei din Franţa, Rwanda şi Japonia vor fi delegate la centru - Profimedia Images

Istvan Kovacs este primul arbitru de centru din România care prinde lista pentru Mondial după 36 de ani. Ioan Igna a fluierat în partide disputate la Cupa Mondială din 1986. Anterior, Costel Rădulescu (1930), Andrei Rădulescu (1970) şi Nicolae Rainea (1974, 1978, 1982) oficiaseră jocuri la turnee finale ale Cupei Mondiale. Ultimul român care a arbitrat la un campionat mondial este asistentul Nicolae Grigorescu, la Cupa Mondială din Franţa, în 1998.

Istvan Kovacs a fost delegat în acest sezon la finala Conference League dintre AS Roma şi Feyenoord, pe care o va arbitra la Tirana, pe 25 mai, după ce a condus şi turul semifinalelor Champions League dintre Manchester City şi Real Madrid (4-3).

Stéphanie Frappart pare a fi cea mai experimentată femeie arbitru de la turneu

Pe lângă cele trei asistente - brazilianca Neuza Back, mexicana Karen Diaz Medina şi americanca Kathryn Nesbitt - sunt cele trei centrale care vor atrage atenţia: Stéphanie Frappart (38 de ani) pare de departe a fi cea mai experimentată. Pentru că pe lângă finala Cupei Mondiale Feminine 2019 (Statele Unite - Olanda, 2-0), franţuzoaica, recunoscută acum drept unul dintre cei mai buni arbitri din Ligue1, a condus la masculin o Supercupă a Europei ( în 2019, Liverpool-Chelsea, 2-2, 5-4), mai multe meciuri din Liga Campionilor şi o finală Coupe de France (Nantes - Nisa, 1-0, 7 mai 2022).

Pe acelaşi subiect

În ceea ce o priveşte pe Salima Mukansanga (34 de ani), din Rwanda, care a oficiat în multe competiţii internaţionale feminine (CAN 2016 şi 2022 inclusiv finala, Jocurile Olimpice 2020 şi Cupa Mondială 2019), ea a intrat în istoria Africii pe 18 ianuarie 2022, devenind prima femeie care conduce un meci CAN masculin: Zimbabwe-Guinea (2-1).

În cele din urmă, japoneza Yoshimi Yamashita (36 de ani), prezentă şi ea la Cupa Mondială Feminin din 2019, este prima femeie care a condus un meci de Cupa AFC (în 2019, o competiţie masculină deschisă cluburilor din ţări considerate „în curs de dezvoltare”) şi, mai ales, care a oficiat în prim ligă japoneză din 2021.

Lista arbitrilor la CM este următoarea:abdularaham Al Jassim (Qatar), Ivan Barton (Slovenia), Chris Beath (Australia), Raphael Claus (Brazilia), Matthew Conger (Noua Zeelandă), Ismail Elfath (SUA), Mario Escobar (Guatemala), Alireza Faghani (Iran), Stephanie Frappart (Franţa), Bakary Gassama (Gambia), Mustapha Ghorbal (Algeria), Victor Gomes (Africa de Sud), Istvan Kovacs (România), Ning Ma (China), Danny Makkelie (Ţările de Jos), Szymon Marciniak (Polonia), Said Martinez (Honduras), Antonio Mateu (Spania), Andres Matias Matonte Cabrera (Uruguay), Mohammed Abdulla Mohammed (Emiratele Arabe Unite), Salima Mukansanga (Rwanda), Maguette N’Diaye (Senegal), Michael Oliver (Anglia), Daniele Orsato (Italia), Kevin Ortega (Peru), Cesar Ramos (Mexic), Fernando Rapallini (Argentina), Wilton Sampaio (Brazilia), Daniel Siebert (Germania), Janny Sikazwe (Zambia), Anthony Taylor (Anglia), Facundo Tello (Argentina), Clement Turpin (Franţa), Jesus Valenzuela (Venezuela), Slavcko Vincic (Slovenia), Yoshimi Yamashita (Japonia).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Cupa Mondială 2022 din Qatar. România va fi reprezentată de o brigadă de arbitri, inclusiv la meciul de deschidere. Trei femei din Franţa, Rwanda şi Japonia vor fi delegate la centru