Cele 5 reguli esențiale de respectat când te apuci de jogging
Joggingul este una dintre activitățile sportive pe care le poți practica oriunde, te ajută să îți crești rezistența la efort, să slăbești și să devii mai puternic din punct de vedere mental, scăzând efectele stresului și ajutându-te să te deconectezi de la rutina zilnică.
Joggingul este una dintre activitățile sportive pe care le poți practica oriunde, te ajută să îți crești rezistența la efort, să slăbești și să devii mai puternic din punct de vedere mental, scăzând efectele stresului și ajutându-te să te deconectezi de la rutina zilnică. Atunci când începi să alergi este important, însă, să ții cont de câteva reguli esențiale pentru a evita accidentările, dar și pentru a progresa de la o săptămâna la alta.
Indiferent dacă te pregătești pentru un semi-maraton sau că alergi doar de plăcere, poate fi dificil să îți atingi obiectivele, mai ales dacă nu ai mai făcut sport până acum. Iată care sunt principalele reguli de care ar trebui să ții cont, astfel încât joggingul să devină pentru tine un stil de viață:
Investește într-un echipament de calitate
Calitatea echipamentului poate fi crucială pentru a-ți atinge obiectivele sau a-ți îmbunătăți performanța. Iar când vine vorba de alergat, echipamentul de calitate este esențial pentru a evita accidentările sau iritațiile pe care le pot cauza materialele de proastă calitate. Dacă obișnuiești să alergi pe afară, încălțările pe care le porți trebuie să fie căptușite suficient de bine pentru a absorbi o parte din șoc și a-ți proteja, astfel, articulațiile și tendoanele. Suprafețele dure, precum asfaltul, pot avea un impact mult mai mare asupra corpului și riști să te accidentezi dacă nu investești într-o pereche de încălțări special concepute pentru alergare.
Pe de altă parte, hainele sport trebuie să absoarbă bine umezeala, să se usuce rapid și să nu îți provoace răni sau iritații. Atunci când îți alegi echipamentul de alergat, optează pentru branduri specializate de sport, care să îți ofere garanția celor mai bune materiale. De exemplu, echipamentele Adidas Originals de pe answear.ro vin într-o gamă variată, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, la prețuri accesibile, astfel încât să te simți confortabil atunci când ieși la alergat.
Stabilește-ți niște obiective clare
O greșeală pe care o fac mulți începători este că nu își stabilesc de la bun început niște obiective și un timp în care își propun să le atingă. Fără niște obiective clare îți va fi dificil să îți măsori performanțele și progresul, dar și să te motivezi să ieși periodic să alergi. Indiferent că vrei să slăbești, să îți îmbunătățești rezistența, deci să poți alerga mai mult sau să îți îmbunătățești timpul pe kilometru, stabilirea unui obiectiv este cheia spre constanță și motivație.
Acordă-ți timp pentru a-ți atinge obiectivele
Mulți dintre cei care abia au început să alerge își doresc să devină mai buni rapid, așa că își forțează corpul dincolo de limitele lui. Mai ales dacă nu ai mai făcut sport până acum este important să îi dai timp organismului tău să se obișnuiască cu acest tip de efort. Dacă musculatura ta nu este suficient de dezvoltată, iar capacitatea ta pulmonară încă este destul de redusă, faptul că îți forțezi corpul să facă mai mult decât poate crește riscul unei accidentări, precum și timpul de care vei avea nevoie pentru a te recupera.
Cel mai bine este să începi progresiv, crescând viteza sau distanța parcursă de la o săptămână la alta. De asemenea, la început este bine să îți acorzi două sau trei zile de recuperare pe săptămână. În acest timp, fibrele tale musculare se vor reface, iar tu te vei întoarce pe pistă cu forțe proaspete.
Schimbă-ți obiceiurile alimentare
Indiferent dacă ți-ai propus să slăbești sau nu, schimbarea alimentației atunci când te apuci de orice sport este esențială. Organismul tău va avea nevoie de mai multe proteine pentru a se reface după efort, de fibre, de vitamine și nutrienți, astfel încât să poți progresa așa cum îți dorești. La fel de importante sunt și orele la care mănânci. Antrenorii de fitness recomandă ca ultima masă să fie cu 3-4 ore înainte de a ieși la alergat. Dacă te simți lipsit de energie sau ți-e foame, poți lua o gustare ușoară cu o oră înainte de antrenament. O banană sau o felie de pâine integrală cu unt de arahide îți vor potoli foamea și vor funcționa ca un combustibil care îți va alimenta corpul cu energia de care ai nevoie.
Nu te rezuma doar la alergat
Joggingul îți tonifiază întreaga musculatură, însă dacă vrei să îți crești performanțele, atunci va fi nevoie să investești puțin timp și în a lucra grupe de mușchi esențiale pentru creșterea vitezei sau a rezistenței. De exemplu, exercițiile care îți lucrează și îți întăresc tot abdomenul sunt benefice pentru a-ți îmbunătăți respirația în timpul efortului. Exercițiile de tonifiere a mușchilor spatelui îți îmbunătățesc postura și te pot ajuta să eviți unele accidentări, în timp ce exercițiile intensive de îmbunătățire a rezistenței sunt benefice pentru cei care vor o capacitate pulmonară mai mare, care să le permită să alerge mai ușor, pe distanțe mai mari.
Sursa foto: Nathan Cowley from Pexels
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰