Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum poți elibera spațiul de stocare în telefon fără să-ți pierzi fișierele

Indiferent de cât de mult spațiu de stocare ai la dispoziție pe telefon, va veni un moment în care pozele și filmulețele făcute de-a lungul timpului îți vor aduce pe ecran un mesaj neplăcut de avertizare ”Memorie insuficientă”. 

de Redactia Observator

la 01.10.2019 , 18:09

Cum poți elibera spațiul de stocare în telefon fără să-ți pierzi fișierele Cum poți elibera spațiul de stocare în telefon fără să-ți pierzi fișierele - Shutterstock

Indiferent de cât de mult spațiu de stocare ai la dispoziție pe telefon, va veni un moment în care pozele și filmulețele făcute de-a lungul timpului îți vor aduce pe ecran un mesaj neplăcut de avertizare ”Memorie insuficientă”. 

Se poate întâmpla și la case mai mari și ne referim aici la telefoanele cu card de memorie. Noile opțiuni de filmare până la 4K pot ocupa foarte mult spațiu, așa că ar trebui să te îngrijești din timp pentru a nu te trezi în mijlocul acțiunii că nu mai ai spațiu de stocare.

Vom explora o listă de trucuri simple, pe care le poți aplica atât pe telefoane Android cât și pe iPhone-uri. Unele metode sunt comune și implică instalarea unor aplicații suplimentare, precum Google Photos, dar vom ajunge imediat și la asta.

Articolul continuă după reclamă

Golește cache-ul

Majoritatea aplicațiilor de pe Android folosesc date din cache, pentru o mai bună experiență de utilizare și mai multă rapiditate. Folosirea cache-ului îți va face telefonul mai rapid, dar fișierele de acolo pot fi șterse cu ușurință, fără să-ți faci probleme că vei pierde ceva important.

Opțiunea de ștergere a cache-ului diferă de la model la model, dar regula generală e că o vei găsi în meniul referitor la spațiul de stocare sau în meniul manager de aplicații. Unele telefoane au disponibile și aplicații dedicate, care-ți pot analiza spațiul ocupat și îți vor oferi opțiunea de curățare a cache-ului.

Pentru iPhone, opțiunea de a șterge cache-ul e valabilă doar pentru browserul Safari. Ca să faci asta, intră în setări, apasă pe Safari, apoi alege opțiunea de ștergere a istoricului și datelor descărcate. Unele aplicații instalate pe iOS oferă opțiunea de ștergere a cache-ului. Ca să vezi ce aplicații ar trebui să cureți, intră la Setări – General – iPhone Storage și vezi ce ocupă cel mai mult spațiu

Șterge fișierele descărcate

Orice telefon cu Android are un folder în care stochează toate fișierele descărcate în timp. Indiferent că e vorba de fotografii, clipuri video, muzică, documente, arhive sau alte tipuri de fișiere, s-ar putea ca la o simplă privire să constați că nu mai ai nevoie de ele. Vei putea elibera astfel o grămadă de spațiu. Pentru a șterge fișierele din folderul de descărcări, selectează-le și apoi apasă pe Ștergere.

Pentru iPhone, un truc util e să dezactivezi opțiunea de păstrare a mesajelor pe termen nedeterminat. Intră la Setări – Mesaje – Istoric Mesaje – Păstrare Mesaje și alege 30 de zile sau un an, în locul opțiunii de durată nelimitată. Vei vedea un mesaj pop-up care te întreabă dacă vrei să-ți ștergi mesajele vechi. În cazul în care ai verificat deja totul și ești sigur că le poți șterge în siguranță, apasă Ștergere.

Șterge aplicațiile nefolosite

E o chestiune de igienă să nu ții pe telefon zeci de aplicații pe care le deschizi o dată pe an, sau pe care probabil le-ai deschis o singură dată și ai uitat de ele. Tot în capitolul acesta intră și jocurile, pentru că acestea ocupă mult spațiu de obicei. Și un pont pentru profesioniști. Poți șterge și datele aplicației Facebook. Nu pierzi nimic, doar va trebui să te loghezi din nou. Dacă vrei să ștergi și datele altor aplicații (atenție să nu pierzi informații importante), intră în managerul de aplicații, sortează-le după dimensiune și curăță datele și cache-ul fiecărei aplicații în parte.

Folosește Google Photos

La începutul acestui articol ți-am spus că pozele și clipurile video din galerie îți ocupă cel mai mult spațiu. Acum îți vom spune cum scapi de ele fără să le pierzi. Cea mai simplă variantă e să folosești aplicația Google Photos. Aceasta îți poate face o copie a fiecărei poze sau filmuleț din telefon, într-o galerie din cloud, ca să nu mai ai vreodată grija că le pierzi.

În plus, algoritmul aplicației poate organiza pozele în albume, poate crea mici filmulețe, animații sau colaje și îți poate crea povești din mai multe poze din vacanță, de exemplu. Mai mult, îți poți crea propriile albume foto, pe care să le primești acasă, în format fizic. Serviciul de printare a fotografiilor e disponibil și la noi în țară. Poți alege manual pozele, în  număr de maxim 100 per album. Un album de tip softcover de 20 de pagini costă 61 de lei. Există și alte opțiuni, precum adăugarea de pagini suplimentare sau alegerea unui album cu coperți tari. Livrarea costă de la 28 de lei și se va face în aproximativ 9-11 zile.

Aplicația poate stoca un număr nelimitat de poze și clipuri video, gratuit, dar cu o condiție. Pozele și filmulețele vor fi comprimate. Pierderea de calitate e aproape neglijabilă, dar dacă vrei să îți salvezi pozele și filmele la calitatea originală va trebui să alegi o opțiune cu plată.

Nu salva pozele de două ori

Acest sfat e valabil doar pentru iPhone. Dacă folosești modul HDR sau faci multe poze în Instagram, ai văzut probabil că telefonul salvează două variante: cea normală și poza HDR. În loc să ștergi mereu una din ele, mergi la Setări – Foto & Camera și debifează opțiunea Păstrează Poza Normală. Pentru Instagram debifează opțiunea de salvare a pozelor originale. Suplimentar, poți opri și serviciul Fluxul meu foto, dacă debifezi opțiunea Încarcă în Fluxul meu Foto.

Lucrează în cloud

Așa cum pozele și filmulețele pot fi salvate în cloud, poți lucra nestingherit și cu alte tipuri de fișiere. Muzica, de exemplu, nu mai e nevoie să fie ținută în telefon. Pentru a asculta melodiile preferate, poți folosi un serviciu de streaming. Ai o mulțime de aplicații la alegere. Cele mai cunoscute de la noi sunt Spotify, Deezer sau Youtube Music, cea mai recent apărută în România.

La fel și documentele importante, fișierele text, tabele sau orice alt tip. Telefoanele cu Android vin cu Google Drive preinstalat. În varianta gratuită beneficiezi de 15 GB, dar ai și opțiuni cu plată care-ți pot da până la 30 TB. Prețul pentru atât de mult spațiu e unul pe măsură: aproape 1.500 de lei pe lună. Alternative la Google Drive sunt Microsoft OneDrive, care oferă 5 GB în varianta Basic, sau Dropbox, care oferă 2 GB, cu posibilitatea de a primi spațiu suplimentar dacă recomanzi serviciul unor prieteni.   

Alte opțiuni

Unele aplicații de muzică pot descărca anumite albume sau melodii, pentru ascultare în perioadele în care nu ești conectat. Verifică-le și șterge muzica descărcată sau podcasturile, dacă asculți așa ceva. De asemenea, posesorii de iPhone pot alege să șteargă și lista de lecturi offline, din Safari.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Tehnologie » Cum poți elibera spațiul de stocare în telefon fără să-ți pierzi fișierele