Antena Meniu Search
x

Cum să vă feriți de falsele promoții electronice

Black Friday 2018 nu prezintă interes doar pentru marii retaileri și românii interesați de campaniile de reduceri, ci și pentru răufăcătorii cibernetici. În această perioadă ar fi bine să fiți extrem de precauți la orice apel telefonic, e-mail sau SMS primit, de la un expeditor necunoscut.

- Shitterstock

Black Friday 2018 nu prezintă interes doar pentru marii retaileri și românii interesați de campaniile de reduceri, ci și pentru răufăcătorii cibernetici. Prin urmare, în această perioadă ar fi bine să fiți extrem de precauți cu privire la orice apel telefonic, e-mail sau SMS primit, de la un expeditor necunoscut. În caz contrar, riscați să dați datele personale și banii dumneavoastră să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici.

Pirații Internetului, și nu numai, vor să profite de vizibilitatea pe care o au unii dintre marii retaileri din România în perioada campaniilor de reduceri de Black Friday și Crăciun și încearcă să-i escrocheze pe clienții sau potențialii clienți ai acelor companii, deoarece românii adoră promoțiile și, în plus, sunt dispuși să cheltuie mulți bani. Un studiu publicat la sfârșitul lunii octombrie a scos în evidență că „7 din 10 români din mediul urban și cu acces la Internet așteaptă în mod deosebit campaniile de reduceri de Black Friday și Crăciun pentru a achiziționa produse în perioada următoare”. Studiul, efectuat de Gala Premiilor eCommerce (GPeC) și Eureka Insights, o firmă specializată pe realizarea de cercetări de piață, a mai arătat că, de Black Friday și Crăciun, românii intenționează să cheltuie, în medie, 1.472 de lei pe laptopuri, telefoane și tablete și 1.460 de lei pe vacanțe și călătorii.

Altex, cel mai mare retailer de electronice și electrocasnice de pe piața locală, este una dintre companiile care se confruntă, în această perioadă, cu tentative de fraudă în numele său. Iată, în continuare, un exemplu de mesaj înșelător primit recent de un utilizator de smartphone din România, în numele Altex: „Felicitari! In urma tragerii la sorti Altex v-a desemnat castigatorul unui laptop ASUS si suma de 10.000 €. Pentru informatii apelati acest nr de telefon”. Compania a reacționat la SMS-ul respectiv cu un mesaj pe pagina sa oficială de pe rețeaua de socializare Facebook: „[ATENȚIE la fraude!] - ALTEX recomandă să tratați cu precauție apelurile sau mesajele recepționate prin care sunteți anunțați că ați câștigat un premiu din partea sa. Concursurile derulate de către noi au, de fiecare dată, un regulament în care este specificată metoda de contactare a câștigătorilor (email, Facebook sau apel telefonic). Niciodată ALTEX nu vă va solicita să achitați vreo taxă, vreun impozit pe un posibil premiu câștigat. Toate taxele pentru premiile oferite sunt suportate de către noi. Vă rugăm, de asemenea, să reclamați astfel de tentative de fraudă la operatorul dumneavoastră de telefonie (fixă sau mobilă), cât și la Poliție.”

Ce este smishingul

Smishingul reprezintă una dintre cele mai cele mai noi metode de furt inteligent. De asemenea „smishing” este o combinatie dintre acronimul SMS („Short Message Service” = un serviciu de comunicații care permite trimiterea de mesaje scurte) și cuvântul „phishing” (o formă de fraudă în care autorul se folosește de e-mail sau de alte instrumente de comunicare). Totodată, smishingul este „încercarea de inducere în eroare prin mesaje text, pentru obținerea de date personale, bancare ori de securitate”, potrivit Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Mesajul de mai sus reprezintă un exemplu foarte bun de smishing.

Smishingul funcționează astfel:

- atacatorii trimit un SMS către un destinatar;

- în respectivul SMS, atacatorii, de obicei, solicită destinatarului să apeleze un număr de telefon sau să acceseze un link;

În cazul în care primiți un SMS cu greșeli de scriere sau care vă ridică anumite semne de întrebare, CERT-RO vă recomandă să:

- nu accesați linkuri, atașamente sau imagini nesolicitate;

- nu acționați în grabă și să vă luați timp ca să verificați informațiile înainte de a trimite un eventual răspuns;

- nu răspundeți niciodată unui SMS prin care vi se solicită codul PIN, parole de acces la contul de online banking ori alte credențiale de siguranță;

- contactați imediat banca dumneavoastră, dacă știți că ați răspuns unui mesaj de smishing și că ați furnizat detalii bancare.

Totodată, este obligatoriu să nu trimiteți niciodată bani către o persoană pe care nu o cunoașteți, din partea căreia primiți un SMS.

În situația în care cădeți în capcana unui fraude online, este nevoie să faceți și alte lucruri, pe lângă contactarea băncii dumneavoastră:

- notați orice informație despre atacator (numărul de telefon/adresa de e-mail de pe care ați fost contact sau contactată, datele pe care le-ați furnizat, linkurile pe care le-ați accesat etc.);

- deplasați-vă până la cea mai apropiată secție de poliție și depuneți o plângere;

- anunțați-vă cunoscuții, prin intermediul rețelelor de socializare;

- trimiteți un mesaj către reprezentanții CERT-RO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Tehnologie » Cum să vă feriți de falsele promoții electronice