Antena Meniu Search
x

Video Furtuna de praf care a cauzat carambolul din Ungaria a ajuns în România și Republica Moldova. Vizibilitatea pe șosele a scăzut și sub 50 de metri

Nori imenşi de praf s-au ridicat astăzi de pe câmpurile din zona Moldovei și au încurcat serios traficul. De vina ar fi seceta din ultima perioadă şi codul galben de rafale de vânt care a vizat şase judeţe din nord-estul ţării.

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 21:20

Vezi și

Soarele abia se mai vede de norul de praf, probabil în zona aia aerul este irespirabil. Furtuna de praf care a lovit estul ţării a pus în dificultate şoferii pe mai multe şosele. Rafalele de vânt de peste 60 de kilometri pe oră au ridicat nori de praf din câmpurile recent arate şi le-au purtat în localităţile din jur.

"De cât timp e praful acesta?"

"De dimineaţă. E cu nisip mult, ochii mă deranjează de la nisip."

"E foarte deranjant."

Pe acelaşi subiect

"Văd că aveţi copil mic cu fularul pus."

"Da."

"L-aţi pus special la guriţă pentru praf?"

"Da, da."

Probleme cauzate de praf, dublate de codul galben de vânt

Fenomenul extrem de rar a fost accentuat de un vânt pentru care s-a emis cod galben în judeţele Bacău, Galați, Neamț, Vrancea, Iași şi Vaslui. Specialiştii spun că de vină este seceta din ultima vreme.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: "Suntem la începutul primăverii, asta înseamnă că vegetaţia este insuficient dezvoltată, există mari suprafeţe de sol dezgolite, în plus, în ulimele luni precipitaţiile au fost foarte puţine şi slabe, astfel că în tot Estul României este secetă puternică şi extremă, prin urmare vântul puternic ridică particulele de la sol în atmosferă şi acesta determină vizibilitate foarte, foarte scăzută. Fenomenul va continua şi în zilele următoare."

Furtuna de praf a putut fi observată şi în Republica Moldova, la doar 60 de kilometri de graniţa ţării noastre. Vizibilitatea pe şosea a fost de sub 50 de metri distanţă.

În urmă cu trei zile, tot din cauza rafalelor puternice de vânt, praful din câmp a fost purtat pe autostrada M1 şi a dus la o adevărată tragedie: unul dintre cele mai grave accidente în lanţ din istoria Ungariei. Peste 40 de maşini au fost avariate, 39 de oameni au fost răniţi şi o persoană a murit carbonizată în propria maşină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Furtuna de praf care a cauzat carambolul din Ungaria a ajuns în România și Republica Moldova. Vizibilitatea pe șosele a scăzut și sub 50 de metri