Antena Meniu Search
x

Foto Pericol de inundații, a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu. Unde sunt așteptate viituri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis mai multe avertizări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu, prin care se atenționează cu privire la posibile depășiri ale cotelor de atenție / inundație, în mai multe bazine hidrografice din țară.

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 17:00

inundație în România, în zona satului Nisipitu (2018)
Pericol de inundații, a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu. Unde sunt așteptate viituri - Shutterstock (arhivă)

Administrația Naţională de Meteorologie a emis, marți, o atenționare cod galben care vizează ploi torențiale, grindină și vijelii în mai bine de jumătate de țară. Alerta meteo a intrat în vigoare astăzi, la ora 12.00, și expiră la noapte. Fiind pericol de inundații, INHGA a venit cu propriile avertizări: 

Cod Portocaliu de inundații 

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Bâsca Chiojdului – amonte confluență cu râul Câlnău, județele: Buzău și Prahova.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Bălăneasa. 

Pe acelaşi subiect

Avertizarea expiră pe 31 mai la ora 23:59, însă ar putea fi prelungită, în funcție de evoluția fenomenelor meteo.

Cod Galben de inundații 

Avertizarea 1: Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Prahova, Buzău și Ialomița), Buzău – bazin amonte Acumularea Siriu și afluenții aferenți sectorului aval Acumularea Siriu – amonte S.H. Banița (județele: Brașov, Covasna, Prahova și Buzău).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Prahova – bazin amonte S.H. Câmpina, Doftana – afluent al râului Prahova, Teleajen – bazin amonte S.H. Măneciu, Vărbilău – afluent al râului Teleajen.

Avertizarea 2: Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Râmnicu Sărat – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județele: Vrancea și Buzău.

Avertizarea 4: Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici afeerenți sectorului aval S.H. Ocna Mureș – amonte S.H. Acmariu, Târnava Mare – afluenți aferenți sectorului aval S.H. Mediaș, Târnava Mică -  afluenți aferenți sectorului aval S.H. Târnăveni, Mureș – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Acmariu – amonte S.H. Brănișca, județele: Vrancea și Buzău.

Avertizarea 5: Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Trotuș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Goioasa – amonte S.H. Tg. Ocna, Șușița – bazin  superior, județele: Bacău și Vrancea.

Avertizările expiră pe 31 mai la ora 23:59, însă ar putea fi prelungite, în funcție de evoluția fenomenelor meteo.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Pericol de inundații, a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu. Unde sunt așteptate viituri