Antena Meniu Search
x

Foto Prima avertizare de risc de avalanșă din această iarnă: Pericol în Carpații Meridionali

Meteorologii români au emis prima avertizare de risc de avalanșă din această iarnă. Începând cu data de 9 decembrie și până pe 11 decembrie e risc moderat în Carpații Meridionali, urmând ca până pe data de 13 decembrie să fie risc însemnat (gradul 3 din 5). Vremea va fi în general închisă, în toate această perioadă, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

de Redactia Observator

la 09.12.2021, 22:35

În ultimele 2 zile, stratul de zăpadă a continuat să crească îndeosebi în Carpații Meridionali, unde măsoară până la 40 cm la Bâlea-Lac. Zăpada are rezistență și stabilitate reduse și s-a depus peste cruste sau plăci de vânt mai vechi. În zonele înalte, la suprafață, sunt formate noi plăci de vânt, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. Ninsorile care vor cădea începând din noaptea de 11/12 decembrie vor mai depune un strat însemnat de zăpadă peste cel deja instabil, îndeosebi pe versanții sudici, unde va putea depăși 60 cm, iar în zonele adăpostite depozitele vor fi mai mari.

Prima avertizare de risc de avalanșă din această iarnă

Prima avertizare de risc de avalanșă din această iarnă: Pericol în Carpații Meridionali

ANM

Riscul de avalanșă va deveni însemnat

Riscul declanșării de avalanșe spontane pe pantele înclinate, risc amplificat la supraîncărcări oricât de mici, va crește, devenind însemnat.

Pe acelaşi subiect

În zonele joase, unde vor fi precipitații mixte, stratul de zăpadă depus va fi mai puțin însemnat, iar riscul de avalanșă, redus în primele două zile, va deveni moderat, au transmis cei de la ANM.

Cod galben de vânt puternic în mai multe judeţe, cu rafale de până la 80 km/h

Meteorologii români anunţă că, de joi de la ora 12.00, până vineri la ora 06.00, în sudul Banatului şi în Carpaţii Meridionali vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60...80 km/h, iar pe creste de peste 90...100 km/h, spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului se vor semnala și în restul Banatului, dar pentru intervale mai scurte de timp.

De asemenea, meteorologii anunţă că, vineri, între orele 08.00 şi 22.00, este cod galben de vreme rea în Dobrogea şi în estul Munteniei. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 55...65 km/h, iar în zona litoralului şi a Deltei de peste 70 km/h, a mai transmis ANM.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Vremea » Prima avertizare de risc de avalanșă din această iarnă: Pericol în Carpații Meridionali