Foto Vremea 10 decembrie 2021. Ploi în toată țara și temperaturi maxime de 16 grade Celsius
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru ziua de vineri, 10 decembrie 2021.
În noaptea de joi spre vineri în jumătatea de vest a teritoriului, cerul va fi mai mult noros, iar aria ploilor va fi în extindere. În zonele montane aferente, în special la altitudini de peste 1500 m, ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros și doar izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul Banatului și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 60...80 km/h, iar pe creste de peste 90...100 km/h, unde pe alocuri ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -5 grade în depresiuni și 10 grade pe litoral. În zonele joase de relief, pe arii restrânse se va semnala ceață.
Vremea vineri 10 decembrie 2021
Regimul termic se va situa peste cel specific perioadei în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud-estul țării; temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 16 grade, cu cele mai ridicate valori în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 10 grade. Cerul va avea înnorări și temporar se vor semnala precipitații pe parcursul zilei în cea mai mare parte a țării, iar noaptea cu precădere în sud și est și cu totul izolat în rest. Acestea vor fi mixte la munte, la altitudini de peste 1500 m ninsori, ploi în restul teritoriului și izolat lapoviță în regiunile intracarpatice. Cu precădere în zonele montane și submontane vor fi posibile depuneri de polei, iar în zona Carpaților de Curbură cantitățile de apă vor depăși 10...15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Dobrogea, în estul Munteniei cu rafale în general de 55...65 km/h, iar în zona litoralului și a deltei de peste 70 km/h. Intensificări ale vântului vor fi și în Moldova, dar pentru intervale mai scurte de timp. În zonele joase de relief, izolat se va semnala ceață.
Prognoza meteo București
- Cod galben de vânt puternic în mai multe judeţe din România, cu rafale de până la 80 km/h
- Vremea 9 decembrie. Temperaturile sunt în uşoară creştere, excepţie făcând zona Moldovei. Minimele ajung la -...
- Iarnă în toată regula în staţiunile montane. Ninsoarea abundentă a depus pe pârtii un strat consistent de...
Vremea va fi în general închisă și caldă pentru a doua decadă a lunii decembrie. Temporar va ploua, slab ziua și moderat cantitativ noaptea. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în a doua parte a intervalului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă, comparabilă cu cea din timpul zilei va fi de 8...9 grade.
Vremea la munte
Cerul va fi mai mult noros și temporar vor fi precipitații pe arii extinse ziua și izolat noaptea. Acestea vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1500 m sub formă de ninsoare. Pe arii restrânse vor fi posibile depuneri de polei. Cantitățile de apă vor depăși 10...15 l/mp în zona Carpaților de Curbură. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona înaltă. Regimul termic se va situa peste cel specific perioadei.
Cum va fi vremea în Europa
Că în ziua precedentă, va predomina aspectul închis al vremii și mai plăcut în această privința va fi numai în zone relativ restrânse din nord-vestul, din partea centrală și din nord-estul continentului - aflate sub cer variabil sau numai temporar noros. De asemenea, majoritatea precipitațiilor vor fi în regiunile vestice și sudice - din nord-estul Spaniei până la Munții Alpi și sudul Italiei - unde unele fenomene pluviale vor lasă în urmă cantități mari de apă și situații hidrologice nefaste; îndeosebi expuse la ploi abundente și chiar manifestări de furtună vor fi zona sud-vestică a Italiei și cea vestică a Turciei. Pe suprafețe relativ extinse vor fi precipitațiile mai slabe și majoritatea sub formă de ninsoare și lapoviță din partea nordică și din cea estică ale continentului - din Suedia până în estul Poloniei, Belarus, Rep. Moldova, estul României, al Bulgariei.
În ansamblu, la nivel continental cele mai frecvente vor fi ploaia și lapovița, pe când mai ales ninsori se vor semnala în țările scandinave și în cele estice. Regim pluvial neînsemnat va fi în partea central-estică a Europei - din Germania până în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria și Serbia. Vânt intens pe timp îndelungat se va observa împrejurul Arhipelagului Britanic, în Golful Biscaya și pe mările Mediterana și Baltică, probabil pe cea Egee și în vestul celei Negre, în nord-vestul Franței, în nordul Spaniei și în țările estice; iar cu precădere slab va fi vântul în sudul Norvegiei, în apropierea Munților Alpi și în spațiul balcano-carpatic. Dintre diferențele de ordin termic față de ziua anterioară mai notabilă va fi răcirea din sud-estul continentului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰