Antena Meniu Search
x

Galerie foto Vortex polar în Europa, în mijlocul primăverii. Iarna revine în forță în vestul, centrul, sudul și estul continentului

Un val de aer polar va pune stăpânire pe Europa. Meteorologii italieni au avertizat că săptămna Paștelui catolic va fi mai dece comparativ cu cea a Crăciunului de anul trecut. În mai multe țări au fost emise deja coduri de vreme severă. Fenomene de iarnă la începutul lunii aprilie vor fi și în România.

de Redactia Observator

la 02.04.2023, 14:52

În opt țări au fost emise deja alerte meteo, inclusiv de tip cod roşu. Este vorba despre Croația, vizată de o atenționare de vânt extrem de puternic. 

Alerte meteo în Europa, 3 Aprilie 

  • Cod roșu de vânt extrem de puternic în Croația
  • Cod portocaliu de vânt, precipitații în Italia, Serbia
  • Cod galben de frig în Cehia, Slovacia, vânt în Ungaria
  • Cod galben de ninsori în Polonia
  • Cod galben de ploi în Bulgaria

Vremea în România. Fenomene de iarnă la început de aprilie

Pe acelaşi subiect

Potrivit meteorologilor, fenomene de iarnă la începutul lunii aprilie și în România.

Luni, 3 aprilie

În jumãtatea de nord a ţãrii vremea va intra într-un proces de rãcire, iar în rest valorile termice se vor situa în continuare în jurul mediilor multianuale. Pe parcursul zilei înnorãrile vor fi temporare, iar ploile se vor semnala local în centrul şi sud-vestul ţãrii şi izolat în rest. Seara şi noaptea, nebulozitatea se va accentua, iar precipitaţiile vor cuprinde cea mai mare parte a ţãrii şi mai ales prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 20...30 l/mp în sud şi sud-vest. La munte vor predomina treptat ninsorile şi se va depune strat de zãpadã, mai consistent în Carpaţii Meridionali şi de Curburã (în medie 15...20 cm), iar în partea a doua a nopţii vor fi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare şi în zonele mai joase de relief, cu precãdere din Banat, Transilvania şi Moldova. Vântul va prezenta temporar intensificãri în majoritatea regiunilor, ziua îndeosebi în vestul şi nord-estul teritoriului, iar noaptea în sud şi sud-est, unde se vor atinge şi cele mai mari viteze, în general, de 55....65 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 7 şi 16 grade, iar cele minime, în marea lor majoritate, între -2 şi 7 grade. Izolat, mai ales la începutul intervalului, va mai fi ceaţã.

Marți, 4 aprilie

Vremea va fi închisã şi se va rãci accentuat în toatã ţara, devenind deosebit de rece pentru aceastã datã. Temporar vor fi precipitaţii în toate regiunile, iar mai ales în sud-vest, centru şi est, cantitãţile de apã vor mai depãşi 15...20 l/mp. Acestea vor fi mai ales sub formã de ninsoare în Crişana şi Banat, mixte în Moldova, Transilvania şi Maramureş, predominant ploi în Oltenia şi Muntenia şi doar ploi în Dobrogea. La munte va ninge, iar mai ales în zona Carpaţilor Orientali şi în Carpaţii Meridionali se va depune strat de zãpadã, local mai consistent. Vântul va prezenta intensificãri în sudul şi sud-estul teritoriului, iar ziua şi în vest şi pe arii mai restrânse în rest, cu viteze de peste 55...60 km/h în jumãtatea esticã a Munteniei, în sudul Moldovei şi în Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 10 grade, cu valori mai ridicate în Dobrogea, pânã spre 13...14 grade, iar cele minime se vor situa în general între -4 şi 6 grade..

Miercuri, 5 aprilie 

Vremea se va menţine închisã şi deosebit de rece pentru aceastã datã. Temporar se vor semnala precipitaţii în centrul, estul şi sud-estul ţãrii şi local în rest. Acestea vor fi sub formã de ploaie în Dobrogea, mai ales ploi în Muntenia, Oltenia şi estul Moldovei, iar în celelalte regiuni mixte. La munte va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, pe alocuri cu unele intensificãri în sudul, centrul şi estul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 10 grade, iar cele minime între -2 şi 4 grade. Izolat se va forma ceaţã.

Joi, 6 aprilie

Vremea va fi în continuare deosebit de rece pentru aceastã perioadã. Cerul va fi mai mult noros în jumãtatea nordicã a ţãrii unde temporar se vor semnala precipitaţii slabe mixte, iar în zona de munte va mai ninge. În restul teritoriului înnorãrile vor fi temporare, iar precipitaţii slabe predominant sub formã de ploaie se vor semnala local. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe parcursul zilei în regiunile sudice şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 9 grade, iar cele minime între -2 şi 4 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Vortex polar în Europa, în mijlocul primăverii. Iarna revine în forță în vestul, centrul, sudul și estul continentului