Antena Meniu Search
x

Video Vreme la extreme în România: La munte sunt 3 metri de zăpadă, în sudul țării 30 de grade. Cum va fi în weekend

Peste România se luptă iarna și vara. La munte sunt peisaje de iarnă, iar stratul de zăpadă trece de trei metri înălţime. Pe Transalpina şi Transfăgărăşan drumarii lucrează la foc continuu. Asta în timp ce la oraşe a fost cald ca-n miezul verii. În unele zone, temperaturile au depăşit 30 de grade la soare. 

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 19:56

Vezi și

Primăvara n-a venit încă la munte. Zăpada domneşte încă peste Transalpina, iar drumarii lucrează zi şi noapte.

Alin Stan, reporter Observator: Dacă în oraşe temperaturile sunt de vară, de peste 30 de grade Celsius, ei bine, pe Transalpina stratul de zăpadă încă depăşeşte 3 metri înălţime. 

Curăţarea drumului e o misiune dificilă. Drumarii se luptă cu nămeţii îngheţaţi. Iar când se aşterne şi ceaţa, e muncă de Sisif. 

Sandu Florea, reprezentant SDN Târgu Jiu: Merge foarte greu, zăpada este feliată, s-a dezgheţat, a îngheţat, merge foarte greu. 

Pe acelaşi subiect

Transalpina a fost închisă anul trecut în luna octombrie şi, cu puţin noroc, turiştii ar putea să se bucure de peisajele de poveste abia de la începutul lunii iunie.

Mărioara Babu, proprietar Stâna Ştefanu: Sunt foarte mulţi turişti, mai mulţi ca în fiecare an. Vreau să vă spun că zilnic sună telefonul, de 2-3 ori, cel puţin pe zi şi întreabă când se redeschide Transalpina.

Şi pe Transfăgărăşan zăpada face parte din peisaj

Deszăpezirea merge greu pentru că nămeţii de pe versanţi  sunt în curs de topire, deci instabili. La Bâlea Lac a avut loc o avalanşă de topire. Cum nu sunt cabane în zonă, nimeni nu a fost rănit. 

Şoseaua care străbate munţii Făgăraşului rămâne închisă până la sfârşitul lunii iunie. În Hunedoara a fost alt anotimp. A plouat atât de mult că râurile s-au umflat, au ieşit din matcă şi au măturat totul în cale. 

Comuna Răcăştie a fost acoperită de ape. Puhoaiele au lăsat dezastru pe străzi şi în curţile oamenilor. Unde n-au fost zăpadă şi ploi, au fost temperaturi ca-n miezul verii. În Bucureşti, a fost o vreme splendidă. 

Ioana Scărlătescu, reporter Observator: Este o zi anormal de caldă în Bucureşti, cu temperaturi care au trecut pragul unei zile de vară, adică 25 de grade Celsius. Şi nu este o excepţie pentru că în perioada imediat următoare termometrele vor indica valori din ce în ce mai ridicate, iar vineri acestea vor trece de 30 de grade Celsius la umbră.

Au fost zone din ţară unde temperaturile au depăşit azi 30 de grade la soare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Vreme la extreme în România: La munte sunt 3 metri de zăpadă, în sudul țării 30 de grade. Cum va fi în weekend