Antena Meniu Search
x

Video Salarii de 12.000 de euro la ASF pentru a "mângâia pe creştet" Euroins, companie al cărei faliment era anunţat de 3 ani

Euroins este cronica unui faliment anunţat. Semnale de alarmă cu privire la problemele societăţii au apărut încă de acum trei ani. Au fost dosare respinse clienţilor fără motiv, plăţi refuzate şi fonduri lipsă pentru despăgubiri. Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituţia care trebuia să se asigure că nu se ajunge în această situaţie, susţine că a luat măsuri. Deznodământul este însă acelaşi ca şi în cazul City Insurance. Este a patrulea faliment al unui lider RCA în ultimii 8 ani.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 17.03.2023, 19:20

Vezi și

Nu mai departe de săptămâna trecută, conducerea societăţii ne asigura că totul este în regulă. "Compania noastră este extrem de solidă financiar, alte comentarii sunt de prisos", a declarat Valentin Jurcuţ, reprezentant Euroins. Nu era nici pe departe aşa. Prăbuşirea Euroins a avut loc treptat, chiar sub ochii statului, reprezentat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. "S-a constatat un necesar de acoperire a capitalului de solvabilitate de peste 2 miliarde de lei", a declarat Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF.

Euroins este ultima mare companie care rămâne fără autorizaţie

Bulgarii de la Euroins au intrat pe piaţa din România acum 15 ani. În prezent, au peste 7.000 de angajaţi şi venituri record raportate pentru 2022 - aproape 2 miliarde de euro. Problemele mari au apărut în 2020, când ASF şi-a înmulţit controalele şi a constatat mai multe nereguli. Printre acestea, ignorarea dosarelor de daună şi nerespectarea termenelor de plată a despăgubirilor. "Din februarie 2020 până în martie 2023 au avut loc 17 controale. S-au materializat prin 26 de sancţiuni şi au fost acordate 16 milioane de lei amenzi societăţii. Au fost instituite şi măsuri de remediere a deficienţelor constatate pe perioada acestor controale", a declarat Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF.

Recent, statul a aflat că sunt 100.000 de procese deschise de păgubiţi pe numele Euroins şi a constatat că societatea nu are bani pentru a plăti reparaţiile. Sub presiune, nu a mai avut de făcut decât un singur lucru: retragerea autorizaţiei de funcţionare. Urmează intrarea în insolvenţă şi declararea falimentului. "ASF cunoştea problemele de insolvenţă de la Euroins încă din martie 2021, a mângâiat pe creştet compania. Amenzile au fost derizorii. Cea mai mare amendă dată de ASF către Euroins era acoperită emiţând poliţe doar două ore", a declarat Radu Soviani, analist economic.

Pe acelaşi subiect

Conducerea Autorităţii, plătită din bani publici cu până la 12.000 de euro lunar, susţine că nu putea face mai mult în acest caz. "O blocare a emiterii unor astfel de poliţe ducea la imposibilitatea realizării veniturilor companiei. Era o măsură care, în loc să echilibreze această companie, îi reducea veniturile", a declarat Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF. Compania mamă Eurohold, cea care deține Euroins, acuză "o preluare ostilă a activelor filialei din România". Compania anunţă că va contesta decizia.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicat abia azi decizia, însă prăbuşirea era anticipată de politicieni. "Există aceste semnale pe piaţă că ar exista acestă posibilitate. A mai existat precendent. Eu ce vă pot spune e din precendentul, City Insurance", a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD. "Discutăm de o companie de asigurări care are o cotă de piaţă consistentă şi este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care Guvernul cu care putea să vină", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Parlamentarii vor să afle de la şefii ASF cum a fost posibilă o nouă lovitură pe piaţa asigurărilor la nici doi ani de la falimentul City Insurance. "Am decis ca luni, la ora 12.00, să invităm conducerea ASF. Conducerea ASF are multe lucruri de lămurit. De ce ASF a acţionat abia acum? De ce nu a acţionat atunci când a sesizat DIICOT-ul?", a declarat Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat. "Avem două bănci cu capital de stat, respectiv CEC şi Exim Bank, cred că este cazul, ca după aceste două experienţe, statul să aibă în continuare o pârghie în perioada de extreme. Să înceapă şi să creeze companie de stat de asigurări", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Euroins este ultima mare companie care rămâne fără autorizaţie. Astra, Carpatica şi City sunt celelalte nume mari care s-au prăbuşit şi au lăsat o gaură în bugetul de stat de peste 330 de milioane de euro. "În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței", se arată în comunicatul Euroins.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Salarii de 12.000 de euro la ASF pentru a "mângâia pe creştet" Euroins, companie al cărei faliment era anunţat de 3 ani