Antena Meniu Search
x

Video Turcii vor să reglementeze șaorma. Rețeta strictă după care se va face un doner kebab

Unul dintre preparatele fast food preferate de români ar putea deveni produs protejat în Europa. Turcii cer Uniunii Europene să includă pe această listă şi kebabul sau donerul. Asta înseamnă că sub această titulatură vor fi vândute numai produsele care conţin carne tăiată într-un fel specific. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 06.05.2024, 19:56

Vezi și

Kebabul ar fi luat naştere în 1850, atunci când turcul İskender Efendi a avut ideea de a prăji mielul pe verticală şi nu la proţap. Aceasta este prima fotografie a unui doner. A fost facută în 1855, în Istanbul. 169 de ani mai târziu, kebabul a devenit o industrie estimată la 3,5 miliarde de euro numai în Europa. 

Furkan gustă zilnic din cea mai cunoscută mâncare turcească de tip fast food şi de câţiva ani oferă preparatul pofticioşilor care trec prin centrul Bucureştiului. 

  • Furkan, bucătar: Reţeta tradiţională la noi: doar cu carne, dacă e la lipie nişte condimente, boia iute, cimbru, ardei iute, roşii, ceapă şi pătrunjel. Reţeta originală mai simplă, fără cartofi. Carnea trebuie tăiată mai subţire şi trebuie prăjită mai bine. 

Românii, însă, nu se mulţumesc cu atât de puţine ingrediente la șaorma

Pe acelaşi subiect
  • Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Doner turcesc, dar cu de toate! Aşa vrea românul, care a comandat anul trecut, în medie, câte o shaorma la fiecare zece secunde. Printre preferinţe: pui, curcan şi vită. 
  • Gorkem, bucătar: Să fie cu mai mulţi castraveţi şi mai multe sosuri! Aşa le place şi asta e shaorma cu de toate. În weekend e plin aici, după cluburi! 

Gustul deosebit este dat de carne.

  • Dawut, bucătar: Avem carne de vită special turcească, pe jar. Are condiment şi sosul special. Am văzut acolo conceptul aşa, pe jar, am mâncat, foarte bun şi am adus şi aici. 

Ankara doreşte acum să introducă doner kebeb pe lista alimentelor protejate în Europa

Asta înseamnă că doar bucățile mari de carne de vită și de miel "tăiate orizontal în cotlete cu o grosime de 3-5 mm" ar putea fi considerate drept doner. Vecinii greci ar putea însă contesta decizia, pentru că au un fel aproape identic de mâncare care poartă numele de "gyro".

  • Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Turciei în România: Datorită Imperiului Otoman, toată această mâncare a fost împărtăşită cu atât de mulţi oameni. Nu văd acest lucru ca pe o cursă, ca pe o proprietate, e mai mult despre a înregistra ce vezi că se mănânca tradiţional în ţara ta şi credeţi-mă, doner este o mâncare foarte tradiţională în ţara mea! În seara asta, împreună cu prietenii mei, mă voi duce într-un loc foarte bun cu doner! 

Decizia va fi luată abia peste trei luni, timp în care țările pot contesta înregistrarea ca produs protejat și ridica probleme de proprietate intelectuală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » Turcii vor să reglementeze șaorma. Rețeta strictă după care se va face un doner kebab