Antena Meniu Search
x

De ce blochează americanii investigarea crimelor de război făcute de ruși în Ucraina? Pentagonul, acuzat că nu trimite dovezile

Pentagonul a fost acuzat că a blocat schimbul de informații  cu Curtea Penală Internațională (CPI) cu privire la crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Casa Albă Biden și Departamentul de Stat au susținut cooperarea cu tribunalul de la Haga, ca mijloc de a trage la răspundere forțele ruse pentru crime de război pe scară largă, dar Departamentul Apărării se opune ferm pe motiv că precedentul ar putea fi în cele din urmă întors împotriva soldaților americani, transmite The Guardian.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 11:04

Lloyd Austin, Secretarul Apărării al SUA
De ce blochează americanii investigarea crimelor de război făcute de ruși în Ucraina? Pentagonul acuzat că nu trimite dovezile - Profimedia

New York Times a citat actuali și foști oficiali care au declarat că rezistența Pentagonului reprezintă un obstacol în calea cooperării SUA cu CPI. Consiliul de Securitate Națională (NSC) a convocat o reuniune a înalților oficiali la 3 februarie pentru a încerca să rezolve disputa, dar secretarul apărării, Lloyd Austin, nu și-a schimbat poziția De asemenea, Joe Biden nu a luat încă o decizie finală. Senatorul republican Lindsey Graham, care s-a aflat în spatele unei rezoluții a Congresului care cerea sprijinul SUA pentru Curtea de Justiție în legătură cu Ucraina, a acuzat, l-a rândul său, și Pentagonul.

"Departamentul Apărării s-a opus modificării legislative - a trecut cu o majoritate covârșitoare - și încearcă acum să submineze litera și spiritul legii", a declarat Lindsey Graham pentru New York Times. "Mi se pare că Departamentul este problema aici și cu cât vom putea pune mai repede informațiile în mâinile CPI, cu atât lumea va fi mai bună".

De ce Pentagonul nu ar coopera cu CPI?

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională (NSC) al SUA, Adrienne Watson, a declarat: "Forțele ruse au comis crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina, iar poporul ucrainean merită dreptate". "Statele Unite sprijină o serie de investigații pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor responsabili, inclusiv prin intermediul Biroului Procurorului General al Ucrainei, al Organizației Națiunilor Unite, al misiunilor de experți instituite în cadrul «mecanismului de la Moscova» al OSCE [Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa], și curtea penală internațională, printre altele", a adăugat aceasta.

Experții americani au contribuit la elaborarea statutului de la Roma, care stă la baza funcționării CPI. Acest act a fost semnat de Bill Clinton în 2000, dar nu a fost ratificat de Senat, iar succesorul lui Clinton, George W. Bush, a decis retragerea SUA.

Oponenții Curții au susținut că ar putea fi folosit de dușmanii Americii pentru a urmări în justiție soldații americani care luptă în războaie străine, asta în ciuda garanțiilor scrise în statut, care stipulează că instanța internațională ar avea competență numai dacă instanțele din țara de origine a suspectului nu au dorit sau nu au putut să desfășoare o acțiune penală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » De ce blochează americanii investigarea crimelor de război făcute de ruși în Ucraina? Pentagonul, acuzat că nu trimite dovezile