Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Unități ucrainene se plâng că nu au muniții pentru a opri avansul rușilor, iar ajutorul SUA întârzie: "Este un lux dacă putem trage 30 de obuze pe zi"

Război în Ucraina. Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană nu poate veni suficient de repede, în timp ce el şi tovarăşii săi se luptă pentru a opri atacurile ruseşti necruţătoare, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 18.05.2024 , 15:51

soldați ucraineni Unități ucrainene se plâng că nu au muniții pentru a opri avansul rușilor, iar ajutorul SUA întârzie: "Este un lux dacă putem trage 30 de obuze pe zi" - Profimedia Images

Obuzierul M777 al unităţii sale, furnizat de SUA, care odată arunca 100 de obuze pe zi asupra inamicului care invada, este acum adesea redus la mai puţin de 10. "Este un lux dacă putem trage 30 de obuze", a spus Kozacenko, potrivit News.ro.

America declară că trimite în grabă muniţii şi arme în Ucraina după aprobarea întârziată a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari de către Congres luna trecută. Cu toate acestea, la începutul lunii mai, două unităţi de artilerie vizitate de Reuters pe linia frontului de est au declarat că încă aşteaptă o creştere a livrărilor şi că operează la o fracţiune din ritmul de care au nevoie pentru a-i reţine pe ruşi.

Artilerii din Brigada 148 Separată de Artilerie a lui Kozacenko şi Brigada 43 de Artilerie, ambele în regiunea Doneţk, au spus că sunt disperaţi pentru mai multe cartuşe de 155 mm pentru tunurile lor occidentale, care le-au oferit un avantaj faţă de Rusia la începutul războiului.

Articolul continuă după reclamă

Forţele ruseşti renăscute, care depăşesc semnificativ numărul apărătorilor ucraineni, au organizat mai multe atacuri în regiunea Donbas de est, în ultimele luni, şi de-a lungul graniţei de nord-est a ţării, săptămâna trecută.

Pe acelaşi subiect

Atacurile au marcat un punct de inflexiune în conflictul generat de invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani.

Rusia a recâștigat teritoriul pierdut în urma contraofensivei ucrainene din 2023

Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut controlul în timpul contraofensivei Ucrainei din vara anului 2023, potrivit lui Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, un grup de voluntari din Finlanda care analizează imaginile din satelit şi conţinutul reţelelor sociale despre război.

Forţele Moscovei au revendicat 654 km pătraţi de la începutul acestui an, depăşind cei 414 km pătraţi pierduţi în faţa Ucrainei între 1 iunie şi 1 octombrie anul trecut, a spus Paroinen. Rusia a câştigat 222 km pătraţi de teritoriu numai din 2 mai, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la cererea de comentarii pentru acest articol, în timp ce armata ucraineană nu a răspuns imediat.

Colonelul Pavlo Palisa, a cărui brigadă 93 mecanizată luptă în apropierea oraşului strategic-cheie Ceasiv Iar, a spus că crede că Rusia pregăteşte un efort major pentru a rupe liniile ucrainene în est.

Această afirmaţie este similară cu cea a comandantului forţelor terestre ale Ucrainei, care a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca războiul să intre într-o fază critică în următoarele două luni, deoarece Moscova încearcă să exploateze întârzierile persistente ale livrărilor de arme către Kiev.

"Fără îndoială, aceasta va fi o perioadă dificilă pentru forţele armate", a spus Palisa, adăugând că crede că Kremlinul vrea să cucerească întreaga regiune industrială Donbas până la sfârşitul acestui an.

Orașele se pregătesc pentru avansul rușilor

Forţele ruse fac treptat incursiuni care ar putea ajunge să ameninţe mai multe oraşe mari din est, inclusiv KostiantInivka, Druzkivka, Kramatorsk şi Sloviansk, care servesc drept centre militare cheie pentru efortul de război al Kievului.

Unele câştiguri provoacă teamă în inima sutelor de mii de ucraineni care trăiesc în acele oraşe din regiunea Doneţk, pe măsură ce inamicul se apropie din ce în ce mai mult.

"Trăim doar pentru ziua de azi. Nu ştim ce se va întâmpla mâine", a spus Nina Sisimarieva, profesoara în vârstă de 31 de ani, stând cu fiica ei în faţa unei biserici din Kostiantinivka, în timp ce artileria se auzea în depărtare.

Tunurile ruseşti sunt acum aproape în raza de acţiune a Kostiantinivka; cea mai apropiată poziţie a Rusiei la începutul anului 2024 era la aproximativ 20 km distanţă, conform hărţilor open-source care arată poziţiile în schimbare de-a lungul liniei frontului. Acum sunt 14 km.

Sisimarieva şi luptătorii din prima linie au fost printre peste o duzină de soldaţi, comandanţi, rezidenţi şi voluntari de evacuare intervievaţi de Reuters în estul Ucrainei în ultimele două săptămâni. Au pictat o imagine a incertitudinii profunde.

O mare parte din regiunea Doneţk, care împreună cu Lugansk alcătuieşte zona mare Donbas, este bombardată zilnic, de obicei vizată de cel puţin de o duzină de ori pe zi de artileria rusă sau lovituri aeriene, potrivit guvernatorului regional Vadim Filaskin.

Ruinele de case, blocuri de apartamente şi clădiri administrative sunt ceva obişnuit în oraşe şi oraşe.

Oleksandr Stasenko, un salvator voluntar, a declarat că echipa sa primeşte mai multe cereri de evacuare, în special de la Kostiantinivka şi Kurakhove, un alt oraş mai la sud, printre alte aşezări.

Forţele ruse au pătruns şi înspre Kurahove, înaintând 2-3 km de-a lungul drumului care merge la est de oraş până acum în acest an.

"Oriunde se apropie linia frontului, oamenii din acele locuri încearcă să plece cât mai curând posibil", a spus Stasenko, adăugând că grupul său, East SOS, evacuează aproximativ două duzini pe săptămână, mulţi dintre ei vârstnici sau infirmi.

"Timpul nu este de partea noastră"

Ucraina are aproximativ 1.000 de km de linii de apărare în est, nord şi sud. Unele dintre cele mai aprige lupte din 2024 s-au concentrat pe Chasiv Yar, care controlează un teren înalt important la 12 km distanţă de Kostiantinivka. Se află la vest de oraşul devastat Bahmut, pe care Moscova l-a capturat anul trecut, după lunile de luptă costisitoare.

Avansurile ruseşti în apropiere de Chasiv Yar şi mai la sud, în jurul satului Oceretine, ar putea crea breşe în teritoriul pe care se bazează planificatorii de război ai Ucrainei pentru logistică, au spus analiştii, deoarece ar expune drumurile cheie la atacurile ruseşti.

O autostradă majoră care duce spre vest din Kostiantinivka este deja ameninţată. Întreruperea completă ar însemna că nodurile de tranzit mai la nord, inclusiv Kramatorsk şi Sloviansk, ambele numărând cu mult peste 100.000 de oameni înainte de război, ar pierde o linie de aprovizionare crucială.

Noul asalt al Rusiei asupra regiunii de nord-est Harkov, care a început vineri, riscă, de asemenea, să devieze forţele ucrainene întinse de pe frontul de est, compromiţându-le şi mai mult capacitatea de a menţine linia, potrivit Emil Kastehelmi, un alt analist la Black Bird Group.

"În acest moment, se pare că scopul operaţiunii (Harkov) este de a provoca confuzie şi de a lega rezervele ucrainene rămase de zone de importanţă mai mică", a spus el.

Jack Watling, cercetător senior la think-tankul RUSI cu sediul la Londra, a declarat că forţele ruse vor continua probabil atacuri asupra punctelor de nord şi de sud ale frontului, pentru a presa apărarea Kievului.

"Odată ce Ucraina îşi va angaja rezervele în aceste direcţii, efortul principal va consta în extinderea forţei ruseşti în Donbas", a scris el într-un comentariu din 14 mai.

O nouă lege care întăreşte efortul de mobilizare al Kievului, care a fost împiedicat de scepticismul public, intră în vigoare la 18 mai. Experţii şi comandanţii spun că ar putea dura câteva luni până când noii recruţi să ajungă pe front şi să întărească trupele epuizate de acolo.

Chiar dacă forţele ucrainene pot rezista până când toate muniţiile şi armele americane ajung pe front, provocarea care urmează rămâne descurajantă, potrivit multora dintre cei care luptă.

"Aş spune că este puţin probabil ca timpul să fie de partea noastră, deoarece un război lung necesită mai multe resurse", a spus Palisa, colonelul Brigăzii 93 Mecanizate, vorbind la câteva ore după ce Rusia şi-a lansat incursiunea terestră la Harkov.

El a adăugat că ar fi esenţial să se impună Rusiei un cost cât mai mare cu putinţă. "Resursele inamicului, fie ca forţă de muncă, fie ca material, nu pot fi comparate cu ale noastre. Este extraordinar de mare. De aceea, cred că un război lung nu este în favoarea noastră".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Unități ucrainene se plâng că nu au muniții pentru a opri avansul rușilor, iar ajutorul SUA întârzie: "Este un lux dacă putem trage 30 de obuze pe zi"