Antena Meniu Search
x

Video O parte din sprijinul promis de SUA Ucrainei va ajunge pe front săptămâna viitoare. Din cele 61 de miliarde, 20 vor fi folosite pentru construcţia de fabrici de armament

Război în Ucraina. Cu o majoritate covărşitoare - 79 de voturi pentru şi 18 împotriva - Senatul american a aprobat multaşteptatul pachet militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Preşedintele Joe Biden a anunţat că va da semnătura finală la prima oră a zilei, iar o parte din sprijin va ajunge pe front săptămâna viitoare. Şi Israel, şi Taiwan vor primi bani.

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 21:02

Vezi și

"America trimite un mesaj întregii lumi. Nu o să vă întoarcem spatele! În seara asta, le spunem aliaţilor că suntem alături de voi! Le spunem adversarilor să nu se pună cu noi! Spunem întregii lumi că Statele Unite vor face orice să protejeze democraţia şi modul nostru de viaţă!", a declarat Chuck Schumer, liderul majorităţii din Senat. Cea mai consistentă parte, de 61 de miliarde de dolari, va fi folosită pentru înarmarea trupelor lui Zelenski, iar 34 de miliarde vor ajunge în bugetul de apărare al Israelului şi aliaţilor din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan. Preşedintele ucrainean le-a mulţumit americanilor, iar Pentagonul a anunţat că o parte din sprijin va ajunge pe front de săptămâna viitoare.

O treime din pachetul istoric va fi folosit pentru construirea de fabrici de armament

"Este o presupunere bună să ne aşteptăm ca pachetul o să conţină aparate de apărare antiaeriană, dar şi muniţie de artilerie. Vom continua, aşa cum am făcut de la început, să cooperăm cu Ucraina, cu aliaţii şi partenerii internaţionali", a declarat Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. O treime din pachetul istoric va fi folosit pentru construirea de fabrici de armament, iar restul va fi folosit pentru ajutor militar şi pentru achiziţionarea de muniţie şi sisteme defensive aeriene. Din Varşovia, liderul NATO a avut un mesaj clar pentru ţările alianţei.

"Lucrăm alături de ceilalţi aliaţi NATO să oferim mai multe şi, în special, mai multe tipuri de sisteme Patriot. Alte ţări au anunţat că vor trimite (n.red. - sisteme Patriot). Mă aştept ca şi ceilalţi aliaţi să facă astfel de anunţuri în viitor", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Premierul Rishi Sunak a anunţat că pune industria britanică pe picior de război. Procentul din PIB alocat apărării va creşte de la 2%, la 2,5. "Vom creşte cheltuiala militară la un nou standard - 2,5% din PIB până în 2030. Asta va începe de astăzi şi va creşte treptat în fiecare an. În următorii 6 ani, vom investi 75 de miliarde de lire în apărare", a declarat Rushi Sunak, premierul Marii Britanii.

În timp ce americanii semnau acordul istoric, Rusia a lansat un atac cu rachete balistice asupra oraşelor Harkov şi Odesa. Geamurile unui bloc rezidenţial au fost complet distruse de racheta ce a căzut la câţiva paşi de imobil. 6 oameni au fost răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » O parte din sprijinul promis de SUA Ucrainei va ajunge pe front săptămâna viitoare. Din cele 61 de miliarde, 20 vor fi folosite pentru construcţia de fabrici de armament