Antena Meniu Search
x

Ruşii sunt aproape de a cuceri Robotîne, eliberat vara trecută de ucraineni cu mari pierderi. Satul e plin de cadavre şi blindate distruse

Război în Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova anunţă că trupele sale au "eliberat" satele Novokalinove, din regiunea Doneţk şi Kislivka din Harkov. Totodată Rusia susţine că a bombardat obiective militare şi energetice din Ucraina. Bloggerii militari ruşi susţin că, la vest de Avdiivka, ruşii au intrat deja în următorul sat, Novoaleksandrovka. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că forțele ruse au avansat marţi la nord-vest de Avdiivka, pe fondul operațiunilor ofensive continue în zonă, mărind breşa făcută luna trecuta în apărarea ucraineană. Iar pe frontul de sud, ruşii au avansat în Robotîne, faimosul sat unde s-a blocat contraofensiva Ucrainei vara trecută.

de Redactia Observator

la 08.05.2024, 17:28

Ruşii au cucerit alte două sate din Ucraina. Sunt la un pas de a ocupa Robotîne, cucerit vara trecută de ucraineni cu mari pierderi
Ruşii au cucerit alte două sate din Ucraina. Sunt la un pas de a ocupa Robotîne, cucerit vara trecută de ucraineni cu mari pierderi - Telegram

Armata rusă a afirmat miercuri că a ocupat încă două sate în estul şi nord-estul Ucrainei, trupele sale profitând de criza de muniţii şi soldaţi a armatei ucrainene pentru a continua să câştige teren, în timp ce a lansat în plus o nouă salvă de drone şi rachete în cursul nopţii asupra unor ţinte militare şi sistemului energetic ucrainean "ca răspuns" la atacurile Kievului asupra unor infrastructuri energetice ruseşti, relatează AFP şi Reuters.

Ucrainenii au lovit un depozit de țiței din Lugansk

Ucrainenii au lovit în noaptea de marţi spre miercuri un depozit de combustibil din oraşul Lugansk, ocupat în prezent de ruşi. Ruşii susţin că trupele ucranine au folosit rachete ATACMS. Cinci angajați ai depozitului respectiv au fost răniți grav, susțin autoritățile locale. Incendiul a fost stins. 

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că trupele sale au "eliberat" satele Novokalinove, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde armata rusă a înaintat în ultimele săptămâni, şi Kislivka, situat în provincia nord-estică Harkov. Blogerii militari ruşi susţin însă că Moscova anunţă cu întârziere de câteva zile satele cucerite.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, "ca răspuns la tentativa regimului de la Kiev de a avaria infrastructuri energetice ruseşti, forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură grupată (...) asupra instalaţiilor energetice şi companiilor complexului militar-industrial ucrainean", mai afirmă acelaşi minister, făcând referire la un nou bombardament cu drone şi rachete efectuat asupra Ucrainei în cursul nopţii şi la atacurile ucrainene cu drone asupra mai multor rafinării pe teritoriul Rusiei din ultimele săptămâni.

"Ca rezultat al loviturii, capacităţile Ucrainei de fabricare a produselor militare, precum şi transferul armelor şi echipamentelor occidentale către linia de contact au fost semnificativ reduse", susţine Ministerul rus al Apărării, care mai afirmă că a folosit în acest atac rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune cu lansare terestră şi navală, dar şi rachete hipersonice Kinjal, şi că ar fi lovit depozite ucrainene de muniţii şi instalaţii de producţie a dronelor.

De partea sa, Ucraina susţine că a doborât 39 de rachete şi 20 de drone dintr-un total de 55 de rachete şi 21 de drone lansate de Rusia în atacul din timpul nopţii, care conform Kievului a provocat cel puţin un mort şi zeci de răniţi.

Compania publică de electricitate Ukrenergo a avertizat miercuri asupra unor întreruperi programate ale furnizării de energie ce ar putea afecta întreaga ţară în urma atacului rusesc, care a avariat infrastructuri de generare şi distribuţie a energiei electrice, printre care şi trei termocentrale. Prin urmare, Ucraina a reactivat miercuri importurile de energie electrică din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova.

Ruşii au ocupat 60% Robotîne, unde s-a blocat contraofensiva Ucrainei 

Se duc bătălii dure şi pe frontul din Zaporojie unde armata rusă a făcut noi progrese avansând în satul Robotîne, eliberat de ucrainenii în august anul trecut cu mari pierderi de oameni şi echipamente

În timp ce experţii de la ISW confirmă că ruşii au ocupat sudul şi estul satului, bloggerii militari ruşi susţin că trupele ucrainene au fost alungate complet. Unele conturi OSINT de pe platforma X care actualizează vizual mişcările celor două tabere pe front susţin că trupele ruse au ocupat doar 60% din localitate

Ucrainenii şi-au început contraofensiva pe 7 iunie 2023. Obiectivul lor era să avanseze cu 15 km în primele 24 de ore, până în satul Robotîne, de unde să atace spre oraşul Melitopol, dar nimic nu a mers conform planului, potrivit Washington Post.

Trupele ucrainene nu se aşteptau la densitate uriaşă de mine în care s-au blocat blindatele occidentale. Rușii, poziționați pe un teren mai înalt, au început imediat să tragă cu rachete antitanc, distrugând numeroase echipamente occidentale. Din cauza vastelor câmpuri minate și a fortificațiilor construite de ruși, ucrainenii au avut nevoie de 12 săptâmâni să cucerească Robotîne, mai precis pe 28 august, la 82 de zile de startul contraofensivei.  

Imagini surprinse recent de ucraineni cu o dronă la Robotîne arată un adevărat cimitir de blindate. Nicio casă nu mai este în picioare iar pământul este presărat cu cadavre.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Ruşii sunt aproape de a cuceri Robotîne, eliberat vara trecută de ucraineni cu mari pierderi. Satul e plin de cadavre şi blindate distruse