Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini spectaculoase cu meteorul care a luminat în albastru cerul Spaniei. Explicaţia oamenilor de ştiinţă pentru fenomenul rar 

Spectacol pe cerul Europei. Un meteor albastru a brăzdat atmosfera pe o distanţă de sute de kilometri în Spania şi Portugalia. A avut un metru în diametru, spun specialiştii. Iar strălucirea a fost aproape ca cea a soarelui, transformând noaptea în zi. Bolidul spectaculos, care a băgat în sperieţi martorii, s-a dezintegrat în aer. 

de Redactia Observator

la 19.05.2024 , 20:52

Mii de oameni au surprins momentul în care meteorul intră în atmosfera terestră. Dâra de lumină s-a văzut pe sute de kilometri, în Portugalia şi Spania.

Momentul în care bolidul se dezintegrează a fost filmat cel mai bine de camera de bord a unui şofer. O coadă sclipitoare a stăruit secunde bune pe cerul iberic. 

Explicaţia ştiinţifică pentru fenomenul care a făcut din noapte zi

Vezi și

Valentin Grigore, Societatea Astronomică Română de Meteori: Un bolid este meteor mai strălucitor decât planeta Venus. Acesta a fost un bolid foarte strălucitor. Aţi văzut efectul, că s-a făcut lumină ca şi ziua, afară. 

Pe acelaşi subiect

Pentru preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori astfel de momente sunt motiv de sărbătoare. Imediat ce a văzut imaginile, a început să facă calcule.

Valentin Grigore, Societatea Astronomică Română de Meteori: Ţinând cont de strălucirea pe care a avut-o acest bolid în atmosferă, putem să spunem că a fost un fel de mic asteroid. Din estimările mele şi din experienţa pe care o am, s-ar putea să ajungă undeva la un metru diametru.

Faţă de alţi meteori, cel observat acum s-a remarcat prin culoarea puternic albastră

Valentin Grigore, Societatea Astronomică Română de Meteori: Asteroizii, ca orice corp, pot avea anumite compoziţii. De obicei magneziu sau alte minerale care dau astfel de culori.

Anual, 25 de milioane de meteoriţi de mici dimensiuni intră în atmosfera Pământului. Aproape toţi sunt distruşi înainte să ajungă în contact cu planeta noastră. 

Valentin Grigore, Societatea Astronomică Română de Meteori: De obicei intră deasupra oceanelor. Şi nu-i vedem. S-ar putea în fiecare noapte să treacă aşa ceva. 

Specialiştii estimează că doar fragmente minuscule ale bolidului ar fi putut ajunge pe pământ, după ce obiectul s-a dezintegrat. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Imagini spectaculoase cu meteorul care a luminat în albastru cerul Spaniei. Explicaţia oamenilor de ştiinţă pentru fenomenul rar