Antena Meniu Search
x

(P) Cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ale pielii și de ce apar

Tulburările dermatologice sunt afecțiuni comune, care afectează milioane de persoane la nivel mondial. Acestea pot varia de la iritații ușoare până la afecțiuni cronice cu un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. Descoperă în cele ce urmează cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ale pielii și care sunt cauzele acestora.

de Redactia Observator

la 30.05.2023, 14:57

- Freepik

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică, numită si mătreață sau eczemă seboreică, afectează în primul rând scalpul, fața și alte zone bogate în glande sebace. Simptomele cele mai comune includ roșeață, pete grase sau solzoase, mătreață, mâncărimi și descuamarea pielii. Cauza exactă a eczemei ​​seboreice este necunoscută, dar factori precum proliferarea excesivă a unei ciuperci, Malassezia, prezentă în mod natural pe piele, genetica, excesul de hormoni androgeni, un nivel crescut de sebum și anumite afecțiuni medicale ori o reacție inflamatorie pot contribui la dezvoltarea acesteia. Stresul, pielea grasă și alte afecțiuni ale pielii, de exemplu, acneea, pot contribui la apariția dermatitei seboreice. Dacă te întrebi cum se trateaza dermatita seboreica, există pentru această afecțiune geluri antifungice, creme, loțiuni, topice, dar și diverse tratamente antiinflamatorii, pe bază de corticosteroizi. 

Eczema alergică

Printre alte tipuri de eczema se numără și cea alergică, numită și dermatita atopică. Aceasta este o afecțiune cronică ce are ca simptome pielea uscată, mâncărimi și inflamații, roșeață, erupție cutanată și vezicule. Eczema alergică se dezvoltă adesea din cauza unei combinații factori genetici, disfuncții ale sistemului imunitar și expunere la alergeni, de exemplu, acarieni, părul animalelor de companie, anumite alimente sau agenți iritanti, precum săpunurile și detergenții.

Dermatita de contact

Aceasta este o reacție inflamatorie a pielii, care apare atunci când epiderma intră în contact direct cu un agent iritant sau alergen. Simptomele includ roșeață, mâncărime, erupții cutanate și, uneori, vezicule. Cauzele comune ale dermatitei de contact includ expunerea la anumite metale (de exemplu, crom și nichel), produse cosmetice, parfumuri, latex și plante otrăvitoare.

Acneea

Acneea este o afecțiune comună a pielii, caracterizată prin prezența coșurilor, punctelor negre, punctelor albe și, ocazional, a chisturilor sau nodulilor. Apare atunci când foliculii de păr se înfundă cu sebum și celule moarte ale pielii, ducând la creșterea excesivă a bacteriilor și la inflamație. Bacteria Cutibacterium acnes (sau Propionibacterium acnes), modificările hormonale, factorii genetici, anumite medicamente și obiceiuri nesănătoase pot contribui la dezvoltarea acneei.

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, care afectează în primul rând fața, provocând apariția roșeții, dilatarea vaselor de sânge, ce devin vizibile, și, uneori, umflături asemănătoare acneei. Factorii declanșatori pentru rozaceea pot include expunerea la soare, consumul de alimente picante, excesul de alcool, temperaturile extreme și stresul emoțional. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se consideră că factori precum genetica, dilatarea anormală a vaselor de sânge și un răspuns imunitar hiperactiv joacă un rol.

Psoriazisul

Psoriazisul este o tulburare autoimună caracterizată prin acumularea rapidă a celulelor pielii, ducând la apariția de scuame groase, argintii și pete roșii, ce sunt adesea asociate cu mâncărimi sau dureri. Cauza exactă a psoriazisului este neclară, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și un răspuns imun anormal. Alți factori, precum stresul, infecțiile, leziunile pielii și anumite medicamente pot agrava simptomele acestei boli.

Keratoza pilară

Aceasta este o afecțiune comună a pielii, caracterizată prin umflături mici, aspre, de obicei pe partea superioară a brațelor, pe coapse, fese sau obraji. Afecțiunea apare din cauza acumulării de cheratină, o proteină care protejează pielea. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se crede că este legată de factori genetici și uscăciunea exagerată a pielii.

Vitiligo

O afecțiune cronică, vitiligo apare atunci când melanocitele, celulele responsabile de producerea pigmentului în piele, sunt distruse. Vitiligo, care se manifestă prin apariția unor pete decolorate pe piele, nu este o boala contagioasă, dar este inestetică. Deși cauza exactă a vitiligo nu este cunoscută cu exactitate, se crede că implică o combinație de factori genetici, autoimuni și de mediu.

Înțelegerea simptomelor și a cauzelor afecțiunilor comune ale pielii este esențială pentru diagnosticarea precoce și adecvată și gestionarea lor eficientă. Este întotdeauna recomandat să consulți un medic dermatolog pentru o evaluare cuprinzătoare și un plan de tratament personalizat. În plus, adoptarea unui stil de viață sănătos, practicarea unor bune obiceiuri de îngrijire a pielii și evitarea factorilor declanșatori cunoscuți pot ajuta la reducerea frecvenței și severității simptomelor pentru multe dintre aceste afecțiuni ale pielii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Advertoriale » (P) Cum se manifestă cele mai frecvente afecțiuni ale pielii și de ce apar