(P) O nouă șansă în lupta împotriva cancerului la copii și adolescenți cu ajutorul Granturilor SEE
Fiecare speranță la viață redată copiilor bolnavi de cancer este o victorie în lupta împotriva acestei boli necruțătoare. Accesul rapid la un tratament corespunzător este esențial pentru cei care se confruntă cu diferite tipuri ale maladiei care curmă anual milioane de vieți în întreaga lume.
- Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- De ce vrea Trump "aurul negru" al Ucrainei şi ce ar însemna pentru România o pace în favoarea Moscovei
Un mare pas înainte a fost făcut la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj Napoca (IOCN), unul dintre cele mai mari spitale din România dedicat bolnavilor de cancer, cu zeci de mii de pacienți care vin anual pentru a beneficia de servicii medicale preventive, curative și paleative în domeniul oncologic.
Proiectul „Creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii prin îmbunătățirea echipamentului tehnic, achiziția de aparatură modernă, instruirea personalului medical și dezvoltarea de recomandări” a urmărit creșterea accesului copiilor care suferă de diferite tipuri de cancer la servicii medicale eficiente de înaltă calitate și s-a derulat în cadrul programului “Provocări în sănătatea publică la nivel european”, gestionat de Ministerul Sănătăţii și finanţat din Granturile SEE 2014-2021. Cu o finanțare de de peste 3,6 milioane de euro a fost posibilă dotarea cu aparatură performantă a Institutului Oncologic Cluj-Napoca.
Inițiativa a sprijinit îmbunătățirea diagnosticării și tratării cancerului pentru copii prin achiziționarea de echipamente, programe de instruire pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la utilizarea echipamentelor și îmbunătățirea abilităților lor de diagnostic și a celor terapeutice, precum și elaborarea și punerea în aplicare a ghidurilor privind diagnosticul și tratamentul în oncologia pediatrică conform standardelor europene.
- (P) Senzori rezistenți la apă: investiție utilă sau doar un moft?
- (P) Cum să alegi materialele potrivite pentru acoperișul casei tale
- (P) One United Properties dezvoltă segmentul de locuințe mediu și mediu-superior
- (P) Topul celor mai bune echipe de fotbal din Europa
- (P) O nouă șansă în lupta împotriva cancerului la copii și adolescenți cu ajutorul Granturilor SEE
Dotările IOCN sunt acum la standarde internaționale, fiind achiziționată aparatura medicală modernă și performantă
Diagnosticarea timpurie și accesul la aparatură performantă sunt esențiale în lupta cu boala
“Acest diagnostic este unul extrem de dramatic, însă mesajul pentru public este să se mobilizeze din timp, să facă analizele necesare și să verifice orice potențială problemă de sănătate pe care o prezintă copiii. Reacția inițială pentru un părinte, în cazul unui diagnostic de cancer este să caute sprijin medical în străinătate, fapt ce poate întârzia aplicarea unui tratament. Prin intermediul acestui proiect, actul medical și tratamentul oncologic au devenit din ce în ce mai eficiente și în România”, a afirmat Dr. Rodica Voichița Cosnarovici, Șef Secție Oncopediatrie IOCN.
Copiii și adolescenții care suferă de cancer au parte de cele mai bune servicii medicale oncologice la Institutul Oncologic din Cluj
Se știe că diagnosticarea în stadii incipiente a cancerului, cât și accesul la aparatură tehnologică avansată au un rol foarte important în lupta împotriva cancerului la copii și adolescenți. Cu cât semnele sunt descoperite mai devreme, cu atât cresc șansele de tratare a acestei maladii necruțătoare într-un mod mai ușor și mai puțin traumatizant pentru pacienți.
Așadar, deținerea instrumentelor necesare pentru un mai bun control asupra acestei boli este cheia principală pentru o gestionare cât mai eficientă a cazurilor de cancer.
Pe lângă dotarea spațiilor medicale cu echipamente de înaltă performanță, creșterea nivelului de pregătire a personalului medical joacă de asemenea un rol important în tratamentul pe care îl primesc micii pacienți.
S-au achiziționat, în premieră națională, doi roboți de diluție pentru chimioterapie
Proiectul a presupus achiziția, în premieră națională, a doi roboți de diluție pentru chimioterapie, folosiți pentru prepararea substanțelor utilizate în tratarea cancerului.
Aparatura de ultimă generație sprijină diagnosticarea și tratamentul rapid al cancerului
În plus, s-a achiziționat un computer tomograf, având capacitate de simulare a tratamentelor de radioterapie, un sistem vacuumatic de transmitere a probelor către laboratoare și a medicamentelor din farmacie spre secție, două aparate de anestezie utilizate în explorarea Computer Tomograf sau pentru ședințele de radioterapie la copii, ecografe staționare și portabile pentru proceduri de diagnostic și monitorizare legate în special de cancerele tiroidiene, un aparat mobil de radiologie, un sistem de teleradiologie, 13 aparate de monitorizare ale funcțiilor vitale și două ecografe Eco Doppler pentru proceduri de diagnostic și monitorizare a diferitelor tipuri de cancere care permit evaluari cu substanță de contrast, suprapunere de imagini CT/RMN în caz de biopsie.
Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca a creat condiții prietenoase pentru copiii bolnavi de cancer
„Creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii a fost obținut prin îmbunătățirea echipamentului tehnic, achiziția de aparatură modernă, vitală, instruirea personalului medical și dezvoltarea de recomandări și elaborare ghidurilor de diagnostic în tratamentul onco-pediatric”, a explicat Ioan-Cătălin Vlad, managerul IOCN.
Cursurile specializate în oncologie – un rezultat cu impact îndelungat în rândul medicilor de specialitate
În cadrul proiectului, 256 de medici oncologi au participat la cursuri de specializare în domeniul oncologiei pediatrice și a fost elaborat un ghid pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului la copii.
Cadrele medicale au participat la programe de instruire menite să le dezvolte noi abilități de gestionare cât mai eficientă a cancerului la copii, de anticipare, prevenție și luare de decizii personalizate și adaptate, cu mai mare precizie în funcție de fiecare caz în parte.
„Cursurile de specializare derulate în cadrul acestui proiect mi-au oferit o perspectivă detaliată asupra radioterapiei pediatrice și m-au determinat să dedic mai mult timp cercetării acestui tratament cu aplicare clinică concretă asupra micuților pacienți”, a declarat medicul Andrada Țurcaș, beneficiar al proiectului și medic la Secția de Oncologie Pediatrie IOCN.
Ghid bilingv, disponibil în română și engleză, un rezultat al parteneriatului româno-norvegian
“Îmbunătățirea echipamentului tehnic nu a fost singura problemă depășită prin acest proiect. O componentă esențială a acestuia a fost și instruirea personalului medical, dar și elaborarea ghidurilor terapeutice care ajută medicii oncologici să aibă rezultate mai bune în tratarea cancerului la copii. Încurajăm și părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu cancer să citească aceste ghiduri și să răspundă prompt la soluțiile de tratament propuse de medicul curant”, a precizat și Dr. Rodica Voichița Cosnarovici, Șef Secție Oncopediatrie IOCN.
Realizarea ghidului a fost coordonată de către Dr. Rodica Cosnarovici și Dr. Dana Cernea, din cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca, cu suportul specialiștilor norvegieni din domeniul oncopediatriei: Anne Grete Bechensteen și Eva Widing, precum și a Conf. Dr. Monica Desiree Dragomir din cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București și Prof. Dr. Anca Coliță din cadrul Institutului Clinic Fundeni
Granturile SEE au fost șansa proiectului
Proiectul implementat cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021 a devenit un exemplu de bună practică și inspirație.
Prin intermediul unei colaborări strânse, cu un nivel ridicat de expertiză și schimburi eficiente de experiență, parteneriatul dintre, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, în calitate de Promotor de Proiect si partenerii săi de proiect: Directoratul Norvegian de Sănătate Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu-Timișoara, Institutul Regional de Oncologie-Iași și Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu-București, a realizat un proiect care a schimbat viețile beneficiarilor (copii, părinți) și a deschis uși către viitorul medicinei onco - pediatrice.
Mai multe detalii despre proiect pot fi urmărite aici: www.oncopediatrie.com/ro/acasa/, iar informații despre Granturile SEE și Norvegiene pot fi regăsite la www.eeagrants.ro/
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 2,8 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014 - 2021.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰