Antena Meniu Search
x

Video Rezultate diaspora la alegerile parlamentare. Cum s-a desfăşurat votul în afara graniţelor

Cursa pentru locurile din Parlament este strânsă în diaspora. Rezultatele provizorii din afara graniţelor îi arată câştigători pe cei din URS PLUS cu peste 29% din procente. O surpriză uriaşă vine din partea partidului AUR care s-a clasat pe locul doi în preferinţele românilor de peste hotare cu mai bine de 26% şi este urmată la diferenţă de un procent de PNL. Iar PSD a obţinut doar 4%. În ciuda problemelor cu voturile prin corespondenţă, prezenţa din diaspora a fost mai bună decât la alegerile parlamentare din 2016.

de Greta Gavrilă

la 07.12.2020, 15:22

Vezi și
  • Votul în străinătate la alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat la ora 7.00, ora României
  • Peste 265 de mii de alegători români au votat în afara graniţelor

Peste 265 de mii de alegători români au votat în afara graniţelor, de două ori mai mult decât în urmă cu 4 ani. 

La secţiile din Chişinău, românii de peste Prut un format cozi uriaşe. Bucuroşi că s-au întâlnit, oamenii au uitat de distanţarea socială.  

Un român din Italia şi-a dorit atât de mult să voteze, încât a mers 110 km cu trenul, până la cea mai apropiată secţie de votare. 

Probleme au continuat însă până în ultimele ore la care se putea vota. 

Un român din Olanda susţine că nu a reuşit să voteze la ora 18.00, pentru că o secţie de votare din Amsterdam, precizată pe pagina Guvernului, era închisă.

Probleme la votul prin corespondenţă

Totodată mii de români au rămas cu voturile nevalidate, după ce plicurile nu au ajuns în România, deşi le-au expediat la timp. 

Andreea Salvage, locţiitor, secţie Marea Britanie: Au fost cazuri în care aceste plicuri nu au ajuns la alegători şi s-a întâmplat să nu ajungă înapoi în România sau la secţia consulară. 

Gloria, româncă stabilită în Spania: Am primit un email si mai multi colegi au primit cum ca nu a ajuns si am vazut ca e o problema.

Reprezentanţii Poştei Române dau vina pe serviciile poştale din alte ţări. 

Ludovic Orban, premierul României: Şi eu am un prieten care a spus că a trimis cu 12 zile inainte de data de 3 şi serviciul poştal din ţara respectivă nu a ajuns la consulat.  

Florin Mituleţu, preşedintele AEP: Au fost trimise 35.808 plicuri. S-au întors 21.600 în țară. Ori cetățeanul nu a trimis plicul și a optat să meargă la o secție de votare din cele 748 deschise în străinătate, ori a trimis plicul și acesta se află undeva în tranzit. 

Votul în străinătate la alegerile parlamentare 2020 s-a încheiat la ora 7.00, ora României, odată cu închiderea ultimelor secții de pe Coasta de Vest a Statelor Unite și a Canadei. 

Rezultate alegeri parlamentare 2020, situație pe județe și Municipiul București

Rezultatele oficiale de la BEC, parţiale şi finale, sunt publicate şi actualizate pe măsură ce se vor încheia numărătorile în secţiile de vot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Rezultate diaspora la alegerile parlamentare. Cum s-a desfăşurat votul în afara graniţelor